Artiklar

Värmland

Fryksände socken under 1600-talet

Författare: Hans Eriksson
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 1994:3 sid. 10-11
Om utvecklingen i Fryksände socken i Värmland genom hela 1600-talet. Artikeln innehåller bl. a. sammandrag av 1626 års boskapslängd och tiondelängd. Ursprungligen publicerad i Kollsbergs-Bladet 1992:3-4. Denna tidskrift utges av Fryksände Hembygdsförening.

Klaraborgs Herrgård i Karlstad - med många skiftande öden

Författare: Eriqa Lindsten och Maria Linder
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 1994:4 sid. 4-5
Sammandrag av en uppsats inom ämnet lokalhistoria vid Högskolan i Karlstad 1994. Klaraborg är beläget i utkanten av Karlstads centrala delar. Herrgården uppfördes 1849-50 av greve Carl Gustaf Löwenhielm som vinterresidens. Herrgården köptes sedan av Karlstads stad och fick en lång rad användningsområde som fattiggård, sjukhus m. m. Sedan 1967 är huset kårhus för Karlstads studenter.

Varifrån kom prästen Johan Ågren? Och varifrån var hans fader?

Författare: Gunnar Almqvist
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 1994:4 sid. 10-11
Komministern i Fryksände och Lysviks församlingar Johan Ågren var enligt Fryxells Värmlands Släktbok som till borgaren Elof Ågren. I artikeln identifieras denne med formannen Elof Håkansson i Karlstad, död ca 1668. Artikeln ger också med domböckernas hjälp ytterligare information kring denna släktkrets.

Hult - en värmländsk smedsläkt

Författare: Sven Myhl
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 1994:4 sid. 12-14
Rättelser och tillägg till Björn Edmans utredning av denna släkt i skriftserien Släkten... 1.

Släkten Steinfelt från Älgå

Författare: Sten Nyborg
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 1995:2 sid. 10
Denna släkt härstammar från löjtnanten Olof Friedrich Steinfelt från Bremen, som 1726 efter sitt avsked bosatte sig på gården Stubberud i Älgå socken, Värmland. Artikeln ger upplysningar om Olof Friedrich och hans närmaste familj.

Bergsmännens hyttor och hamrar på Värmlandsberg från medeltid till 1600-tal

Författare: Nils Björkenstam
Artikeln ingår i: Med hammara och fackla XXXI
I skriftserien Med hammare och fackla, utgiven av Sancte Örjens Gille, finns många mycket intressanta uppsatser om bergshistoria. I den här uppsatsen redogör Nils Björkenstam på ett förnämligt sätt för vad som är känt om Värmlandsbergs äldsta hyttor och hamrar, med belägg i det samtida skattelängdsmaterialet, men även genom att hänvisa till diverse empiriska undersökningar. Han var nämligen i samarbete med andra bergshistoriker och arkeologer ute och letade efter lämningar efter dessa hyttor och hamrar i naturen.

Annonser