INSTÄLLT! Sockenbarnet August Theodor - Anna Götlind berättar om en föräldralös pojkes uppväxt på Lovö. Ekebyhovs Slott, Träkvista, Ekerö

Kategori
StorStockholms Genealogiska Förening, SSGF
Datum
2020-03-22 14:00
Plats
Ekebyhovs Slott, Träkvista, Ekerö
E-post

Kl. 14.00. Anna Götlind, professor i historia vid Stockholms Universitet, berättar om pojken som tidigt blev föräldralös och placerades som sockenbarn på Lovö där han under andra halvan av 1800-talet växte upp hos flera fosterfamiljer och småningom utbildade sig till smed och bildade familj.

Anna har i sin forskning intresserat sig för mikrohistoria, historia om enskilda människor. Tillsammans med Rolf Lind, barnbarns barn till August Theodor, har hon skrivit boken "Spår av ett liv" i vilken gängse föreställningar av sockenbarns liv nyanseras. Bilden av sockenbarn är ofta mörk. De säljs till lägstbjudande på auktion, far illa i olika fosterhem och blir i vissa fall märkta för livet. Allt var inte mörkt. I sockenbarnets liv kunde det också finnas blommande syrener.

Kl. 13.00-16.00 Släktforskningshjälp. Erfarna släktforskare hjälper Dig som är nybörjare att komma igång och alla att hitta rätt källor, läsa gammal handstil och svara på släktforskningsfrågor.

Bokbord med böcker om släktforskning, historia, memoarer & biografier, stockholmiana, topografi och även barnböcker till förmånliga priser.

Alla är välkomna, Fritt inträde.

 
 

Kalendarium