masshall2023 1 webbErfarenheter och kunskap utbyttes i den stora släktforskarmässans olika hallar. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
Nu har Släktforskardagarna i Östersund, årets stora händelse inom släktforskarrörelsen, rundats av. Vi tackar arrangören, Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare för två fantastiska dagar och bjuder här på en liten sammanfattning.

Med två öronbedövande smällar, en så kallad ”svensk lösen” på salutspråk, var årets släktforskardagar i Östersund invigda. En kanon hade strax innan rullats fram av en handfull medlemmar från Jämtlands Artillleriförening, iförda karolinska uniformer med typiska trekornshattar.

Medan krutröken lade sig klippte landshövding Marita Ljungh bandet. I invigningstalen delade både landshövdingen och den inbjudna TV-komikern Mikael Tornving med sig av sina egna släktforskningsrelaterade erfarenheter. Vilket var mycket uppskattat, att döma av publikens reaktioner.

salut webbJämtlands Artillleriförening bjöd med sitt salut på en pangstart. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

invigning 2023 2 webbBandet klipptes av Jämtlands läns landshövding Marita Ljung. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Trivsam trängsel i Folkets hus

Både invigning, föredrag och mässhall rymdes i år i Folkets hus i Östersund, en liten bit utanför stadskärnan.

Där radade montrarna upp sig i både reception, foajé, kongresshall och vinterträdgård. En trivsam trängsel uppstod på sina ställen, i synnerhet innan och efter särskilt populära föredragshållare som bland andra radioprofilen Gunilla Nordlund, dna-släktforskaren Peter Sjölund och 1700-talskännaren Christopher O´Regan.

intrade webbPå lördagsmorgonen öppnade mässhallen lite innan 8:30, som var den utsatta tiden. Det gjorde att många morgonpigga slapp köa utanför. När de flesta anlände strax innan nio var det stimmigt och trångt i entrén.

Med omkring 1800 besökare var mässan inte lika välbesökt som tidigare år, men med tanke på att resan för många var extra lång så var det ändå inte någon dålig siffra. Michael Häggmark, ordförande i Jämtlands Lokalhistoriker och Släktforskare, var nöjd med hur dagen förflutit när vi pratade med honom under lördagseftermiddagen.

– Läget kan vi inte göra någonting åt, vi ligger mitt i Norden, men för vissa har det varit långt att åka, så är det ju. Det är ändå besökarna som gör arrangemanget, så det får vi se helt enkelt hur det går.

michael haggmark webbMichael Häggmark. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Lokal-TV rapporterade från dagarna. Här kan du ta del av Michael Häggmarks bästa släktforskartips på SVT-nyheter Jämtlands webbplats. 

Nöjda arrangörer

Carina Strömberg, som även hon har lett arbetet med årets släktforskardagar var även hon nöjd med hur arrangemanget flutit på rent praktiskt.

– Organisationen av funktionärer tycker jag har fungerat jättebra. Det som har varit svårt tycker jag har varit att planera vilka föreläsningar som ska ske i vilka lokaler. Det man själv tror kanske inte stämmer med vad publiken tycker.

carina stromberg webbCarina Strömberg är vice ordförande i Sveriges Släktforskarförbund och har under många år varit aktiv i föreningen Lappmarkens släkt- och bygdeforskare. I år har hon tagit plats i ledningsgruppen för Släktforskardagarna i Östersund.

Även Carina Strömberg blev intervuad av SVT-nyheter Jämtland. Här kan du se klippet.

Pristagare i vimlet

Linda Kvist webbLinda Kvist. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.Linda Kvist har tillsammans med Åsa Herzman en populär podcast på ämnet släktforskning. Under lördagens bankett för mässans deltagare tog de båda emot utmärkelsen Årets Eldsjäl, bland annat för sin inspirerande släktforskningspodd Efterforskning.

– Det kändes fantastiskt! Inom släktforskarrörelsen finns det otroligt många eldsjälar och jag känner en stor ödmjukhet över att just vi har fått ta emot det här priset, berättar Linda Kvist, när vi högg tag i henne strax utanför mässans entré, där regnet för tillfället öste ner.

Idén till podden kläcktes under pandemin.

– Vi kände att vi ville hålla intresset uppe för släktforskning, lära känna nya släktforskare och utöva intresset. Men hur skulle det gå till? Eftersom det är många äldre som släktforskar så blev de ju väldigt isolerade, så vi tänkte att – vi kör det digitalt! Och så blev det, berättade Linda Kvist.

Det började som en 15 minuters sändning varje torsdag, men snart växte programmet till en timme. Numera sänds podden varannan torsdag och det har hunnit bli över hundra avsnitt. Det ska mycket till för att duon ska ställa in ett program.

– Första året inföll både julafton och nyårnyårsafton på en torsdag. På julafton sände vi klockan två, så att folk skulle hinna se Kalle efteråt och på nyårsafton spelade vi in ganska sent, så att vi skulle kunna skåla, berättade hon.

Under lördagkvällens stämningsfulla bankett tog även Kerstin Jonmyren emot det prestigefulla Victor Örnbergs hederspris och Fredrik Mejster årets förtjänsttecken i guld. Lite ner ser du några bilder från det. Här kan du läsa mer om årets alla pristagare.

Populärt boksläpp men ingen dödbok

forbundets monter 2 webbI Sveriges Släktforskarförbunds monter var stämningen god, trots att en del av monterinredningen och den storsäljande databasen Sveriges dödbok kommit på avvägar. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
I Sveriges Släktforskarförbunds monter såldes det böcker, kurshäften och tidningar. Men inte en enda av den annars storsäljande databasen Sveriges dödbok. Kartongen med usb-stickorna hade nämligen kommit bort i posthanteringen, tillsammans med annat smått och gott.

ragnvaldsson webbHar man tur får man inte bara sin bok signerad, utan även släktforskningstips. Här syns Peter Ragnvaldsson under signeringen av sin nya bok, Släktforska i Finland. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Peter Ragnvaldsson är finlandssvensk släktforskare och har skrivit Sveriges Släktforskarförbunds nya bok Släktforska i Finland tillsammans med Mikael Hoffsten. Vid signeringen i förbundets monter passade Lennart Lindqvist på att fråga om hur han kan söka information om en släkting som blivit ”avförd till Sibirien” 1840.

Linda joarLinda Åkergen med sonen Joar, 1år.

Linda Åkergren, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet vuxenskolan, är en av personerna i projektgruppen som har arbetat med Släktforskardagarna i Östersund. Hon passade på att ta en titt i montrarna under söndagseftermiddagen, när lugnet börjat lägga sig. Hon berättade att det har blivit en del helgjobb på sistone.

– Så då får man avlasta maken genom att ta med sig barnen, sade hon med en menande blick på sonen Joar, 1 år. 

Hon var mycket nöjd med hur Släktforskardagarna fallit ut.

– Det har varit en god stämning tycker jag. Lokalen har känts väl sammanhållen och jag känner mig nöjd med utbudet och programmet. 

Fler glimtar från Släktforskardagarna i Östersund

peter sjolund webbPeter Sjölund hade fullt sjå med signeringen av sin nya bok "Alla är vi valloner". Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Amanda WesterlundAmanda Vesterlund, nyligen tillträdd generalsekreterare på Svenska Arkivförbundet, höll föredrag under fredagens konferens. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

tyska forbundet webbSveriges Släktforskarförbunds ordförande Viktoria Jonasson (nummer två från vänster) och vice ordförande Chris Bingefors (till höger) tillsammans med tyska släktforskarförbundets ordförande Dirk Weissleder (till höger) och släktforskaren och författaren Christian Kirchner (till vänster). Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

peter sjolund webbI Riksarkivets monter träffade vi på Claes Westling, som också höll ett välbesökt föredrag om arkivens dolda skatter. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

banketten2023Banketten hölls på Gamla Teatern, en mäktig byggnad från 1880-talet som tidigare tjänat som den lokala nykterhetsrörelsens högborg. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

fredrik mejster prisad webbUnder lördagsbanketten fick Fredrik Mejster ta emot förbundets förtjänsttecken i guld, bland annat för sitt inspirerande arbete med flera olika TV-produktioner med släktforskningsinslag, som Allt för Sverige och Uppdrag granskning. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

asa hertzman ad webbJohanna Nord och Åsa Hertzman i Arkiv Digitals monter. Åsa Hertzman tog tillsammans med Linda Kvist emot utmärkelsen Årets eldsjäl av Sveriges Släktforskarförbund.

masshall2023 2 webbFull fart i Genealogiska Föreningens monter. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

vepan2023 webbNästa år lämnas stafettpinnen - och den imponerande vepan - över till Malmö släktforskarförening.