Länkar

Landskap

2012-11-09
Medlemsförening i Sveriges Släktforskarförbund, bildad 1987.
2012-11-09Håkan Skogsjö
Vid branden i Båstad 1870 förstördes de gamla kyrkböckerna för Hovs socken. Grundad på mantalslängderna för Hov, som finns bevarade i en nästan obruten årsföjd från 1719 (endast åren 1720-23, 1741, 1746 och 1752 saknas) och kompletterat med bl a bevarade bouppteckningar har jag gjort en rekonstruktion av person- och familjedata för socknens invånare för åren 1719 - 1870. Rekonstruktionen av familjedata möjliggör skapandet av anträd med för några familjer upp till 5 anor.
2012-11-09
En sida med mycken information kring bergsbruket i Filipstads bergslag i östra Värmland. Tanken är att sidan ska fungera som ett underhållande elektroniskt uppslagverk över järnhanteringen i Filipstads Bergslag. Ingen har nämligen publicerat en samlad och lättillgänglig dokumentation i ämnet tidigare. Den information som ges riktar sig till en bred målgrupp och förhoppningsvis blir såväl turister som faktasugna entusiaster tillfredsställda. (citat från sidan). Det finns bilder och text kring många hyttor, bruk, gruvor och en mängd annan matnyttig information.
2012-11-09
Värmlands Hembygdsförbund har 122 medlemsföreningar i landskapet, varav 91 är hembygdsföreningar.
2012-11-09
Ålands släktregister är en serie med böcker för den som har rötter på Åland och vill finna sitt ursprung. Läsaren bjuds på spännande resor tillbaka till en tid som inte längre finns, ett äventyr i släktträdet bland militärer och tjänstemän, bönder och kronobåtsmän, sockenskomakare och präster. Vad hände med farmorsmors syskon? Och varifrån kom morfarsfars föräldrar? Vi får veta hur länge gårdarna har ärvts inom samma släkter, i många fall när torp och lägenhet bebyggdes, och bekanta oss med livsvillkoren på Åland i äldre tider. Hittills har sex volymer utkommit som behandlar lika många socknar (kommuner) på Åland. De redovisar i princip alla människor som bott och verkat i socknarna från stormaktstiden på 1600-talet till nutid. Vi får veta namnen på alla dessa sockenbor, när de föddes och dog och vad de arbetade med, vem de var gifta med och vilka barn de hade. Om många finns också spännande och intressanta biografiska uppgifter. Alla med rötter i de utgivna sockarna kan med böckerna enkelt spåra sina förfäder inom den aktuella socknen barkåt i tiden till slutet av 1600-talet. Följande socknar som hittills utgivna: Lumparland av Håkan Skogsjö (1995) Kumlinge av Håkan Skogsjö (1997) Brändö av Håkan Skogsjö (1999) Vårdö av Håkan Skogsjö (2001) Sund av Håkan Skogsjö (2003) Sottunga av Björn Rönnlöf (2004) Samtliga böcker har person- och ortregister som gör det enkelt att hitta i dem. Dessutom finns tydliga och lättbegripliga hänvisningar mellan familjerna och personerna, som ytterligare gör det enkelt att orientera sig. Alla böckerna innehåller en historik över den aktuella socknen, vidare särskilda historiker för varje by inom socknen och slutligen också kortfattade historiker för varje gård (stomhemman). Den sistnämnda inleder förteckningen över familjer som bott på gården. I böckerna finns också skeppslistor med uppgifter om skutor och fartyg som haft socknen som hemort, från äldsta tid till i dag. Dessutom är alla böckerna illustrerade med fotografier, kartor och andra bilder.
2012-11-09
Elisabeth Nilsson ger ut bokserien Ölandsfolk och genomför uppdragsforskningar.

Annonser