Artiklar

Släkter

Släkten Moderus och Modéer. En prästsläkt från Moheda i Småland

Författare: Gunnar Ståhl, Bromma
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 23
Släkten Moderus och Modéer har ända sedan slutet av 1700-talet intresserat släktforskare. Men allt som skrivits har inte varit riktigt. Här presenteras nya rön om släktens historia.

Prosten Olof Broman och hans ættqvisl

Författare: Lars Nylander, Söderhamn
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 83
Han var en mångsysslare av stora mått, men ryssarna förstörde 1721 nästan allt han åstadkommit. Men snart var den idoge prosten åter i arbete. I dag känner vi honom mest för hans släktutredningar.

Väderölotsar räddade Britt G. Hallqvists farfar

Författare: Inger Rudberg, Lund
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 181
Den som söker lundaförfattarinnan Britt G. Hallqvists (1914-1997) rötter hamnar ganska snart i ett dramatiskt skeppsbrott på svenska västkusten som leder vidare till Österbotten i Finland.

En inblick i några 1700-talsfamiljers hårda liv

Författare: Nils Hård af Segerstad, Bromma
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 287
Vi får stifta bekantskap med familjerna Rosenberg på Fullerstad och Westerberg i Stockholm. Det är en historia kantad av skandaler som inbegriper förgiftning, skällsord och otrohet.

Isaac Leman och hans släkt

Författare: Martin Ivarsson
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1951:3 sid. 269
Artikeln handlar om den judiska göteborgssläkten Leman, vars äldste säkert kände anfader avr bankiren Leib Leman, som uppges ha dött i Amsterdam i början av 1800-talet. Hans änka Simonette flyttade med sina tre yngsta barn till Göteborg omkring 1820. Dessa barn var sonen Isaac, f 1799, och hans systrar Pauline, f 1801, och Rosette, f 1807. En intresant artikel, särskilt för den som inte vet så mycket om judiska sedvänjor vad gäller namn och annat.

Den medeltida släkten Bagge från Möre

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1951:3 sid. 281
Denna artikel har undertiteln Påpekanden i anledning av en recension, och är ett genmäle av Gillingstam på en anmälan av J. Silving i Genealogisk Tidskrift 1951 av Gillingstams bok Ätten Siöblads medeltida släktförbindelser och äldsta historia.

Annonser