Artiklar

Släkter

En svensk adelsfamiljs öden i Sovjetunionen

Författare: Örjan Werkström
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 318
Örjan Werkström, expert på borttappade svenska adelsmän i Sovjet, berättar här om medlemmar av ätten Sandels sorgliga öden. Axel Sandels, f 1876 i Karlskrona, utvandrade först till USA, men kom omkring 1930 till Sovjetunionen som ingenjör och rådgivare vid et stort kolkonglomerat i Sibirien, där han stannade till 1935, då han lyckades lämna Sovjet, men fick lov att efterlämna sin ryska fru och son. Nu på senare år har klarhet vunnits rörande dessas öden, som var sorgliga. Hustrun arkebuserades pga sitt giftermål med en utländsk man, m.m.

Min antavla

Författare: Hans Gillingstam
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/1/21
I Släkt och Hävds första nummer presenterade en redan då mycket flitig Hans Gillingstam sin antavla, med rötter i Knutby, Bladåker, Almunge, Fasterna, Rasbokil, Edebo, Grangärde, Norberg, Grytnäs, Hedemora, Husby och Garpenberg. Han har senare kommit med en del rättelser, som också finns i Släkt och Hävds senare nummer.

Släkten Bexelius äldsta led

Författare: Johan Kleberg
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/1/57
Detta är en kort notis, som bygger på uppgifter i domboken för Västerbottens län 1694.

Släkten Wingårds härstamning

Författare: Hugo Wingård
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1951:1 sid. 180
Författaren redogör här för hur han kommit fram till att denna västsvenska släkt härstammar från Falster, och sognepraesten Niels Hansen Vingaard, som är känd från 1605. Hans hustru hette Margrethe Sörensdatter, och de hade två söner, Anders och Hans, varav den förre kom till Krokstad i Bohuslän.

»En snäll byssemakare Starbus benemnd»

Författare: Barbro Waldenström, Bromma
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2001, sid. 9
Våren 1687 anlände kungliga pistolsmeden Petter Starbus till Stockholm. Här får vi lära känna inte bara Starbus och hans familj utan också miljön där han levde för 300 år sedan.

Tankar kring arbetet med en gammal släktbok

Författare: Ullagreta Carlsson, Bromma
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2001, sid. 265
1908 utkom boken »Värmländska släkten Berggren från Saxån med dess utgreningar». Här får vi en inblick i arbetet med att ge ut en ny upplaga av den gamla släktboken.

Annonser