Artiklar

Skåne

Kristianstads kämnärsrätts dombok 1767

Författare: Anders Åberg
Artikeln ingår i: Föreningen Gamla Christianstads Årsskrift 1997
Artikeln bygger på en genomgång av Kristianstads kämnarsrätts dombok 1767, och innehåller exempel från ett antal olika rättsprocesser. Materialet sammanställt för att påvisa domboksforskningens möjligheter för släkt- och hembygdsforskare. Artikeln omfattar 21 s. I Föreningen Gamla Christianstads Årsskrifter finns alltid personregister.

Falska adelsmän i Skåne

Författare: Lennart Zielfeldt [?]
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1950/2/115
Här beskrivs i korthet några försök att anta adliga namn, under påstående att man härstammade från dessa som utdöda ansedda ätter. Det gäller ätterna Stålarm och Ehrensköld.

Nattmännen i Malmö

Författare: Alan Dufberg, Malmö
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2001, sid. 151
Nattmännen var gamla tiders renhållningsarbetare, de tömde latrintunnor och tog hand om självdöda djur. Deras sociala ställning var mycket låg. Men vilka människorna som utförde dessa sysslor?

Arsenik och gamla anor. Historien om en bondsons hastiga död

Författare: Erik Kjellsson, Helsingborg
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok 2002, sid. 139
I skånska Hörja inträffade 1810 ett egendomligt dödsfall, som blev upptakten till en omfattande rättegång. Bondsonen Sven Kjerstensson verkade ha blivit förgiftad - men blev han verkligen det?

Värmlänningen Anders Eliasson - Strindbergs läkarvän i Ystad

Författare: Carl-Johan Ivarsson
Artikeln ingår i: VärmlandsAnor 2002:1 sid. 7-9
Om lasarettsläkaren Anders Eliasson (1844-1900) i Ystad, hans familj och hans liv. Mest känd är han för sin vänskap med August Strindberg, men i de flesta sammanhang finns han med som en obskyr bifigur till Strindberg. Här får han huvudrollen!

Lunds stifts herdaminne. Historik och program

Författare: Gunnar Carlquist
Artikeln ingår i: Personhistorisk tidskrift 1943, sid. 76-98
I denna artikel, återgivande ett föredrag hållet vid Kungl. Humanistiska vetenskapssamfundet i Lund den 15 april 1943, redovisar Gunnar Carlquist historien bakom herdaminnesarbetet i Lunds stift från pionjärtiden på 1700-talet, över 1800-talets herdaminnesutgivare Severin Cavallin, men också kring hur han själv bedrev det arbete som kom att resultera i det moderna herdaminnet.

Annonser