Artiklar

Emigranter/Immigranter

Ett tidningsurklipp och en matsedel - passersedlar till emigrationen

Författare: Alfred Örback
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1992, sid. 51-70
Lantmätaren Alfred Örback berättar om hur jordstyckningen stod i relation till emigrationen.

Siden, sammet, trasa, lump. Importen av utländsk arbetskraft till Stockholms textilindustri 1759-1763

Författare: Ann Hörsell
Artikeln ingår i: Sveriges Släktforskarförbund, Årsbok 1992, sid. 105-158
Under ett antal år i mitten av 1700-talet förekom en förhållandevis stor arbetskraftsimport från Tyskland, Nederländerna och Danmark. Uppskattningsvis kom under åren 1739-1765 cirka 4000 invandrare till de svenska fabrikerna. En stor del av dessa var spinnerskor, vilka är av stort intresse, eftersom detta troligen var den första större immigrationen av kvinnlig arbetskraft i den svenska historien. Ann Hörsell redogör för denna tidigare föga uppmärksammade immigrationsvåg i denna artikel.

Roebling och de valsande svenskarna

Författare: Joan Klingloff Foss, Westboro, Massachusetts, USA
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -99, sid. 87
Nio erfarna svenska stålverksarbetare anlände 1906 till staden Kinkora, senare Roebling, i New Jersey, USA. Deras yrkeskunskap var en viktig förutsättning för det nybyggda smältverket.

Breven hem till Ulricehamn

Författare: Lars Hallberg, Solna
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -99, sid. 221
En liten brevsamling som skänkts till Riksarkivet berättar om några tidiga Amerikaemigranter. Ett brev från 1847 är avsänt från -den lilla staden- Memphis i Tennessee.

En besvärlig syskonskara

Författare: Ted Rosvall
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 2001:2-3 sid. 305
Ted Rosvall berättar i denna artikel åter om sina besvärliga släktingar Sandgren från Karleby socken, öster om Falköping. De åtta syskonen var barn till hemmansägaren Sven Olofsson och hans hustru Eva Sandgren och alla tycks ha upptagit moderns släktnamn. Några av syskonen flyttade till USA, och här finns en del tips, som kanske kan vara till nytta för den som tappat bort någon där.

Svenskar som utvandrat till Kapprovinsen från slutet av 1600-talet till början av 1800-talet

Författare: Kurt G. Trägårdh
Artikeln ingår i: Släkt och Hävd 1968, sid. 137-143
Ett annorlunda utvandrarmål var Kapprovinsen i nuvarande Sydafrika. Här redovisas 55 utvandrade svenskar med familjeuppgifter. Uppgifterna är hämtade från boken Geslacht-Register der oude Kaapsche Familien av Christoffel Coetzee de Villier, utgiven i Kapstaden 1893-94 och i ny utgåva av C. Pama i Kapstaden 1966. Släktnamnen är tydligt hollandiserade (ex. Andries Andriesen från Göteborg) men torde ändå kunna vara identifierbara.

Annonser