Artiklar

Emigranter/Immigranter

Samoas hälsominister bördig från Kalmar - farfadern utvandrade 1850

Författare: Jan Thomasson
Artikeln ingår i: Östra Småland 2000-12-11 s.18-19
Om Gustav August Nilsson som lämnade Kalmar omkring 1850 för att bli sjöman, vid 12-13 års ålder. Exakt vad som hände fram till ankomsten till Samoa är oklart, mer än att han deltog i guldrushen i USA. Han lämnade aldrig Samoa och gifte sig med en samoansk kvinna vid namn Sine Masoe. De fick tre barn och den äldste sonen, Olaf Frederick föddes 1872 och blev en legend i landets historia och en viktig person för självständigheten. Samoas hälsominister Misa Telefoni är dotterson till Olaf Frederick Nelson och därmed barnbarnsbarn till Gustav August Nelson.

Sökandet efter en invandrarförfader

Författare: Stig Östenson
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 121-144
För nästan femtio år sedan fick författaren veta att hans farfars morfar var född i Estland. Men den spännande forskarjakten som följde blev inte riktigt framgångsrik förrän Sovjetunionen föll 1991.

Skandinavisk utvandring till Sydafrika

Författare: Kristian Hvidt
Artikeln ingår i: Nordisk Tidskrift för vetenskap, konst och industri utgiven av Letterstedtska föreningen / 1997 / häfte 5-6 / sid 437-444

Kalmar-expedition till Sydafrika

Författare: Jan Jutefors
Artikeln ingår i: Medlemsblad för DIS-Småland / 2003 / Nr 2 / sid 10-14
Forssmanska expeditionen med fregatten Octavia 1863. Artikeln handlar om svenska utvandrare till Transvaal i Sydafrika.

Det läste jag i tidningen!

Författare: Elisabeth Thorsell
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -06 sid. 45-62
Äldre dagstidningar är en underskattad källa för släktforskaren. Det gäller också för den som söker emigranter. Här får vi exempel på vilken guldgruva svenskamerikanska tidningar kan vara.

Hafva för gäld rymt. Kromolitografins genesis och Salmsons epilog i Sverige

Författare: Gunnel Hedberg
Artikeln ingår i: Bokhistorier. Festskrift till Per S. Ridderstad. Stockholm 2007
Litografen Axel Johan Salmson flydde 1862 från att ställas inför rätta för sina usla affärer. Han dömdes till skamstraff och fästningsstraff. I Amerika verkade han som porträttlitograf. Artikeln handlar om rättegången, samt om de projekt som ledde fram till konkursen. Salmson förde färglitografien i Sverige till förut oanade höjder. Men de kostsamma projekten blev hans egen undergång. Svärsonen Herman Schlachter fick reda upp efter sin svärfar. Schlachter omkom sedan tillsammans med tre barn och en piga i Centraltryckeriets brand.

Annonser