Artiklar

Lene Daa – en brevskrivande härskarinna på 1600-talets Oretorp

Författare: Mats Pettersson
Tryckår: 2016
Artikeln ingår i: Västra Göinge hembygdsförenings årsbok (2016, 10s)

Lene Daa var gift med den svenske adelsmannen Johan Tordson Bonde och genom detta äktenskap övergick Oretorp i Skåne från ätten Daa till ätten Bonde.

Lene Daa och hennes syster Margarete Daa, sedermera gift med den svenske adelsmannen Ulf Grip, var döttrar till den danske hovjunkaren och länsherren Jörgen Erikssen Daa och Kirsten Joachimsdotter Beck. Margarete och Ulf i Björkeberga blev föräldrar till Gertrud Grip. Hon var en kort tid var gift med bedragaren Lars Wivallius, vilken utgav sig för att vara Erik Gyllenstierna.

Innehavarna av Oretorp hade genom sina äktenskapsförbindelser upparbetat nära kontakter med de kungliga hoven i både Sverige och Danmark. Hösten 1635 skrev Lene Daa ett brev från sitt herresäte Oretorp till den danske kungen Kristian IV. Hon ville genom brevet i god tid utverka tillstånda att bli begravd i koret i Vinslövs kyrka. Att en dotter till Lene var kammarjungfru hos Gustav II Adolfs änkedrottning Maria Eleonora gav även härskarinnan på Oretorp anledning att brevväxla med hovet i Stockholm.

2017-10-02Mats Pettersson

Annonser