Artiklar

Människoöden

Lene Daa – en brevskrivande härskarinna på 1600-talets Oretorp

Författare: Mats Pettersson
Artikeln ingår i: Västra Göinge hembygdsförenings årsbok (2016, 10s)

Lene Daa var gift med den svenske adelsmannen Johan Tordson Bonde och genom detta äktenskap övergick Oretorp i Skåne från ätten Daa till ätten Bonde.

Lene Daa och hennes syster Margarete Daa, sedermera gift med den svenske adelsmannen Ulf Grip, var döttrar till den danske hovjunkaren och länsherren Jörgen Erikssen Daa och Kirsten Joachimsdotter Beck. Margarete och Ulf i Björkeberga blev föräldrar till Gertrud Grip. Hon var en kort tid var gift med bedragaren Lars Wivallius, vilken utgav sig för att vara Erik Gyllenstierna.

Innehavarna av Oretorp hade genom sina äktenskapsförbindelser upparbetat nära kontakter med de kungliga hoven i både Sverige och Danmark. Hösten 1635 skrev Lene Daa ett brev från sitt herresäte Oretorp till den danske kungen Kristian IV. Hon ville genom brevet i god tid utverka tillstånda att bli begravd i koret i Vinslövs kyrka. Att en dotter till Lene var kammarjungfru hos Gustav II Adolfs änkedrottning Maria Eleonora gav även härskarinnan på Oretorp anledning att brevväxla med hovet i Stockholm.

Guvernörsdottern från Råbelöf och släkten Hervander

Författare: Mats Pettersson
Artikeln ingår i: Föreningen Gamla Christianstads årsskrift (2016, 10 s)

En kvinnoöde utan motstycke i 1700-talets Skåne

Anna Catharinas märkliga livsöde från födelsen omkring 1710 i obemärkthet på ett okänt ställe i Småland fram till begravningen på kyrkogården i Nosaby i november 1783 är värt att berättas. Även ett par av hennes barn - med familjenamnen Hervander/Hervan - och deras efterkommande har blivit mycket omtalade från 1800-talets Kristianstad.

Den danske släktforskaren Kaj Ove Roland, vilken själv räknar sin härstamning från den kontroversielle i Kristianstad födde prästmannen Gustaf Christian Hervander, har i två personhistoriska översikter - publicerade i Släktforskarnas årsbok 2010 och 2013 - lämnat intressanta upplysningar om Anna Catharinas börd, hennes livsöde och om hennes avkomlingars göranden och låtanden.

Baptisten Jöns Segerström - "En av våra mest infernale pöl-döpare"

Författare: Mats Pettersson
Artikeln ingår i: Gydhingen 2014 nr 1
Skådespelaren och dramatikern Michael Segerström och hans två bröder Thomas Segerström Waldau och Jan Segerström är uppvuxna i den skånska köpingen Skurup. Syskonen Segerströms farfars far Jöns Segerström i Mala, som omväxlande kallades hemmansägare, byggmästare, fabrikör och mecanikus, var före 1850-talet en mycket betrodd person i Vankiva socken. Han utsågs även till kyrkovärd. Dock vändes detta förtroende i sin motsats sedan Jöns Segerström vid mitten av 1850-talet omvänts till baptismen.

Daniel Ågren är Jönköpings okände överkommendant

Författare: Mikael Bergström
Artikeln ingår i: Jönköpings-Posten 1999-11-15 s 9
På hemmaplan är han i stort sett okänd. Men på Sri Lanka finns än i dag minnena kvar. För skräddarsonen Daniel Ågren tog 1724 avsked som löjtnant från Jönköpings regemente och blev så småningom överkommendant i Holländska Ostindiska Compagniet - på nuvarande Sri Lanka.

Jonas Sundel. Rikshistoriografen som gick upp i rök

Författare: Pontus Möller, Stockholm
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -96
Över en del människor råkar glömskans slöja snabbt lägga sig - trots att de innehaft framstående poster i samhället. Läs om rikshistoriografen som bara försvann.

En handelsmans död. Om oxhandlare Anders Brun i Vimmerby

Författare: Olof Cronberg, Växjö
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -96
Inte bara oxhandlare Bruns död gäckade forskarna. Hans ursprung var också höljt i dunkel. Läs den spännande detektivhistorien om hur gåtan löstes.

Annonser