Veckans svenskamerikan skiljer sig en del från tidigare svenskamerikaner. Hon är diplomat och hedersdoktor vid både Göteborgs universitet och vid Karolinska Institutet. Utöver det är hon en inflytelserik mecenat som har varit med och donerat miljardbelopp till främst konstnärliga och medicinska ändamål och 2014 blev hon utsedd tilll professor av regeringen för sina insatser för svensk kultur. 

Osher litenBarbro Sachs Osher (Klint), föddes 21 maj 1940 i Oscars församling i Stockholm som den andra av fyra döttrar till Bo Klint (1907-85) och Ingrid Julin (1912-83).

Hennes far var militär och familjen flyttade därför runt i Sverige innan han 1950 blev chef för Göta kanalverk och de bosatte sig i Motala. I Motala tog Barbro studentexamen innan hon tog filosofie kandidatexamen vid Stockholms universitet. 1962 påbörjade hon en diplomatutbildning och under praktik i USA.

Efter att ha återkommit till Sverige fortsatte hon att utbilda sig inom bland annat statsvetenskap. Hon arbetade på Bonniers och Svenska Telegrambyrån innan hon 1975 flyttade till USA. Här hade hon uppdrag för Turistrådet, Ingenjörsvetenskapsakademin och Positiva Sverige. Hon kände sedan tidigare finansmannen Bernard Osher (1927-) och de gifte sig 1980. Hennes tidigare äktenskap med Hans Sachs (född 1937), sonen till NK-direktören Richard Sachs och dennes hustru Ingrid Bergwall, hade upplösts 1975 efter tio år. 1995 blev Barbro honorär generalkonsul i Los Angeles och tre år senare även i San Francisco.

Har donerat miljarder

Hennes man drev tidigare en av USA:s största sparbanker och pengarna han fick ut vid försäljningen av denna har bland annat donerats till Bernard Osher Foundation, där Barbro är ordförande, och Pro Suecia Barbro Osher Foundation som drivs av Barbro. Stiftelserna har donerat miljardbelopp till främst konstnärliga och medicinska ändamål – en stor del har gått till svenska institutioner som Confidencen, Kungliga Operan, Nationalmuseum, Moderna museet, Vadstena-Akademien, Judiska museet, Dalhalla och Tekniska museet.

Vid Karolinska Institutet, Harvard University och University of California har Barbro låtit skapa Osher Center för integrativ medicin. Hon är hedersdoktor vid både Göteborgs universitet och vid Karolinska Institutet och 2014 utseddes hon till professor av regeringen för sina insatser för svensk kultur.

Hon är även hedersledamot av Teskedsordern som är en stiftelse grundad av Tidningen Vi år 2006, med syftet att nå unga människor genom olika kulturprojekt i skolan och få dem att reflektera kring frågor om mångfald och tolerans.

Bild: Barbro Osher/Teskedsordern

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button