#274583

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
J. E. Harnesk, Boden
År
1907
Tryckt information på fotografiets baksida
Saknas
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Stig Åström, Boden
Uppladdad
2023-12-06 14:24:08
Tillhör album
JOHN Ludvig Nilsson född 1886-10-02 i Notträsk, Överluleå, Norrbotten död 1921-06-09 i Anchorage, Alaska, USA. Hans föräldrar var Nils August Nilsson ifrån Brobyn samt Anna Lovisa Åström ifrån Svartbjörnsbyn. Mannen på porträttet är identifierad ifrån en kopia av samma foto som förekommer i boken Notträsket med omnejd på sid 101. Ifrån samma album som #274531. På insidan av albumets pärm så står det skrivet Petrovia Åström Julafton 1900, vilket jag tolkar som albumets ursprunglige ägare.

Kommentarer (2)

Erik Skoglund

John L Nelson News Article News Article Anchorage Daily times Monday, Apr 25, 1921

JÄRNVÄGSARBETARE DOG OMEDELBART
JOHN NELSON DÖDAD AV VATTENVAGN LÖRDAG EFTERMIDDAG
VID MILE 52.
John Nelson, 35 år gammal, dödades omedelbart på lördagseftermiddagen vid Mile 52 när han arbetade som snickare för Alaskas ingenjörskommission. Detaljer saknas eftersom ingen såg dödsolyckan. Nelsons kropp, svårt lemlästad, fördes till staden på lördagskvällen och placerades hos Williams begravningsbyrå i väntan på rättsläkarens undersökning, som avvaktar tills den avlidnes bror, Richard Nelson, anländer i eftermiddag från Mile 281.
Dödad av vattenvagn.
Det är ostridigt att Nelson dödades av den vattenvagn som han trodde var kopplad till det tåg som användes i samband med pålningen för det nya broarbetet.
Vattenvagnen är ändvagnen på arbetståget som stod till förfogande för den bro och snickar bemaning som konstruerade broar och bockar vid denna del av järnvägsbygget. Man tror att Nelson hade slagit ett block under hjulen på vagnen som omedelbart började röra sig. Nelson trasslade tydligen in sig i bromsens underrede och dödades omedelbart, fastklämd i riggen.
Kroppen hittad av McNiece.
Förman Endberg hoppade på vagnen när han såg den starta, men eftersom det inte fanns någon handbroms kunde Endberg inte få stopp på vagnen och tvingades hoppa ut i snön utan att råka ut för en olycka.
Varken Endberg eller någon annan i bemaningen såg Nelson när vagnen startade. Vagnen körde 16 km till Spencer, där den stannade på plan. Sam McNiece, pumpman på Spencer, upptäckte Nelsons kropp intrasslad i bromsriggen och med hjälp tog han bort resterna.
Nelsons huvud var avskuret från hans kropp, som i övrigt var svårt stympad. Ytterligare detaljer om olyckan kan förväntas efter rättsläkarens undersökning som kommer att hållas i morgon
Den avlidne var välkänd i Ancorange, och efterlämnar förutom sin bror Richard en far i Sverige. Begravningsmeddelanden kommer att meddelas senare.
En kopia av detta fotografi finns här #275887
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi