#218826

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
N. Nilsson Sollefteå
År
ca 1886
Tryckt information på fotografiets baksida
saknas
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Anders Hallin, Sollentuna
Uppladdad
2019-12-12 16:06:04
Skrivet över ett barn: "Gustaf Erstad". Identifierad som Olof GUSTAF Erland Erstad, född 1879-07-13 i Fjällsjö och död 1923-04-11 i Långsele. En av de andra gossarna är sannolikt den yngre brodern Johan Engelbrekt, född 1881-07-17 och död 1895-02-02 i Bergs socken. Oklart vem den tredje pojken är. (Pojkarnas yngre halvbror föds 1897).

Kommentarer (2)

Gustaf och John Engelbrekt Erstad var barn till Henriette född Block. Änka sedan 1891 efter Engelbrekt Olsen Erstad. Hon gifte sedan om sig med Wilhelm Englund som ett tag var proviansläkare och bosatt i Hoverberg Bergs socken. Där dog sonen John Engelbrekt 13 år gammal.
Leif Eriksson

Jag skulle nog kunna säga att den tredje personen är Tage Hedborg, med erfarenhet från flera sågverk i Ådalen. Tage och Gustavs mödrar var bekanta. Tage var nog en av de få som kunde stilla Gustavs humör. Gustav var sedan barnsben förmögen då hans biologiska far avlidit genom en förstoppning redan år 1891, då Gustav var blott 12 år. Detta präglade säkert Gustav på något sätt. När hans yngre bror dör några år därefter så går det nog inte att förbise att det sker en personlighetsförändring. Gustav blir rädd för allt vad sjukdomar och farsoter heter. När biskopen från Härnösand företog en resa genom landskapet under tiden när den spanska sjukan härjade ville han träffa Erstad, som plötsligt inte gick att finna. Dock fann man honom och han kände sig tvingad att hälsa på biskopen. När biskopen sträckte ut sin hand vägrade Erstad att göra detsamma, med motiveringen: -Inte i dessa tider. När militären övade i Sollefteå hände det sig att Konung Gustav V var på plats, han bodde då ibland på Erstads Herrgård i Långsele. Det finns ett fotografi där Erstad bär en kråsnål vilken han fått av konungen. På nålen står nålen står Gustav V, vilket Erstad anmärkte på då hans namn stavades med "f". Det finns några skrönor ännu kvar om denne besynnerlige man, men ser man till hans storlek så är det beklagligt att det inte finns mer.
Kommentar

Kan du identifiera en person på bilden? Ange då gärna källan till informationen.



Sök i Porträttfynd

Sök bilder utifrån motiv

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi