Länkar

Arkiv

2023-01-25
Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (ARAB) grundades 1902, och är Europas (och sannolikt också världens) äldsta institution av sitt slag. ARAB är också unikt i den meningen, att man förvarar arkiv från både revolutionära och reformistiska vänsterrorganisationer. Arkiven dokumenterar sålunda hela den svenska arbetarerörelsens historia, och hos ARAB förvaras arkiv från 5.000 olika arkivbildare (politiska, fackliga, och andra organisationer, samt en mängd av personarkiv, och några företagsarkiv). Man har också 120 utländska arkiv, och omfångsrika samlingar av fotografier, diabilder, affischer, filmer, ljudupptagningar, fanor, och märken. ARAB drives som en stiftelse med svenska staten, Landsorganisationen i Sverige, och Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti som huvudmän.
2023-01-25
Föreningsarkiven i Västra Götaland samlade i en portal. I länet verkar Bohusläns Föreningsarkiv i Uddevalla, Föreningsarkivet i Mölndal, Skaraborgs läns folkrörelsearkiv i Lidköping och Älvsborgs läns föreningsarkiv i Vänersborg. I Göteborg finns Region- och Stadsarkivet med Folkrörelsernas arkiv.
2023-01-25
Information om Islands Nationalarkiv. Än så länge mest på isländska - inte så lätt att förstå för en svensk - men en del information finns på engelska och danska.
2023-01-25Crister Lindström
Statens ljud- och bildarkiv har mycket material för släktforskare. I vår databas Journal digital har vi bl a gamla filmer (från 1897 - 1960-talet) om orter, städer, hanverk, personer. Arkivet kom till 1979, vi har allt som sänts i radio och på tv sedan dess, film, svensk utgiven musik, dessutom många privata donationer av mycket äldre material.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här finns information om Genealogiska Föreningen och framför allt om föreningens omfattande samlingar av litteratur och otryckt material (»Släktforskarnas arkiv»).
2023-01-25Håkan Skogsjö
Här arkiveras hela Internet med jämna mellanrum. Kolla in hur Nättidningen RÖTTER såg ut förr i tiden. Eller din egen sajt. Totalt lär The Internet Archive nu (dec 2001) omfatta 100 terabyte data och växa med 12 terabyte i månaden.

Annonser