fmportrait1medium

Fredrik Mejster

fredrik@fredrikmejster.com
070-2935433

www.fredrikmejster.com
Adress Skolgatan 33B 75311 Uppsala Sverige

Verksamhetsområde
  • Digitala föreläsningar
  • Hela Sverige

Föreläser i ämnen
Emigration/immigration, Databaser och släktforskningsprogram, Livsöden och personhistoria, Släktforskning allmänt, Juridiska arkiv, Kyrkobokföring, Datahjälp, DNA, Kvinnohistoria, Arkiv och bibliotek

Presentation

Kul att du hittat hit! Mitt brinnande intresse för släktforskning tog fart 2006 då jag som 16-åring fick höra om min farfars morbröder som emigrerat till USA. En av dem berättades ha blivit chefselektriker på Pearl Harbor, Hawaii, och jag bestämde mig för att ta reda på om det stämde. Med hjälp av handböcker, några hjälpsamma forskare på nätet och stor envishet hittade jag min pappas sysslingar efter bara några veckor. Sedan dess har jag släktforskat i min egen och andras släkter, hållit kurser genom studieförbund och även engagerat mig på olika sätt inom släktforskarrörelsen. Jag var en av initiativtagarna till "Unga släktforskare", och försökte dra igång en förening eller ett forum för släktforskare under 30-35 år. Jag har också varit aktiv i föreningslivet och suttit med i styrelsen för Föreningen för Smedssläktforskning och Genealogiska Föreningen. I den senare var jag ansvarig för marknadsgruppen och ansvarade bl.a. för programverksamheten med föreläsningar och kurser.  Sedan 2014 har jag arbetat professionellt med släktforskning på olika sätt, framför allt som ansvarig släktforskare för SVT-serien "Allt för Sverige" där tio svenskamerikaner söker sitt svenska ursprung.  Jag har också tagit uppdrag från privatpersoner och företag, bl.a. kring emigrantforskning, fader okänd, DNA och letande efter gravrättsinnehavare. Efter tre år som arkivarie på Uppsala stadsarkiv är jag idag registrator inom Uppsala kommun. Utöver mitt vanliga arbete hjälper jag framför allt människor att hitta sina okända släktingar med hjälp av ett DNA-test. Jag kan hjälpa till att hitta okända pappor, farfäder/morfäder, farmödrar/mormödrar och andra mer avlägsna släktingar. På samma sätt går det också att hitta de spermiedonatorer som användes i Sverige före 1985. Detta gör jag tillsammans med Jeanette Sahlholm och tillsammans kallar vi oss för DNA-detektiverna. I flera år har jag skrivit för tidningen Släkthistoria som ges ut av Bonnier. Åren 2017-2022 var jag en av tidningens två krönikörer. Jag är en flitigt anlitad föreläsare och kan berätta om lite allt möjligt - alltifrån hur man genom olika arkiv kan lära sig mer om sina anor till hur man hittar okända släktingar genom DNA.

Föreläsningar

 Jag erbjuder föreläsningar inom många olika områden och anpassar gärna något efter just dina/era behov. Nedan är några exempel på föreläsningar jag hållit de senaste åren: - Karolina Nyblom: ett samhällets olycksbarn - Inte bara kyrkböcker: hur man klär på sina anor med andra arkiv - Skilsmässor i släktforskningen - Bakom kulisserna på "Allt för Sverige" - Att söka svar med DNA - Okända fäder och anonyma mödrar: DNA kan lösa omöjliga släktgåtor - Hur jag sökte en farfar och hittade en morfar - Bakom kulisserna på "Genjägarna"

Referenser

Har föreläst i stora delar av landet under många års tid. Har också medverkat vid Släktforskardagar och andra större arrangemang. Referenser från några av mina föreläsningar finns på min hemsida.