m_backmark

Magnus Bäckmark

magnus.baeckmark@swipnet.se
08-756 37 90 / 073-925 94 66

www.gronastubben.se
Adress Svinningevägen 38 184 92 Åkersberga Sverige

Verksamhetsområde
  • Hela Sverige

Föreläser i ämnen
DNA

Presentation

Jag är verksam som uppdragssläktforskare och tecknare (specialitet heraldik = släktvapen och sigill). På senare år har jag på släktutredningssidan följt hur DNA-ledtrådar kan användas i släktforskning och gav 2013 ut den hittills enda handboken i svenska i ämnet, "Genvägar - praktisk handledning till DNA-jämförelse i släktforskning" (2:a upplagan). Sedan 2012 har jag hållit många föredrag om DNA för släktforskningsföreningar runtom i landet, som tätast ungefär ett varannan vecka (utom Norrland, hittills).

Föreläsningar

"DNA-jämförelse i släktforskning", "Jag har gjort DNA-test - vad göra nu?" etc. På området heraldik "Ofrälse släktvapen" m.m. Merparten av mina föredrag i DNA-ämnet hittills har önskats hållas på nybörjarnivå, så den typ av föredrag jag oftast gjort hittills är en introduktion/presentation om hur det här med DNA fungerar i släktforskning. Jag hör allt oftare att det också finns intresse för att veta mer när man väl har gjort ett test men kanske har "kört fast" på olika sätt. Ett föredrag av sådan "del 2"-typ håller jag också, vid sidan av föredrag inriktade på någon specialföreteelse. Det finns många tänkbara specialavgränsningar på området: t.ex. fokus på Y-DNA, SNP-testning, mtDNA, autosomalt DNA, eller t.ex. "släkthistoriska gåtor som lösts med hjälp av DNA". Ett annat upplägg är bara "frågeträff", kanske med inslag av presentation av något särskilt hjälpmedel eller något särskilt man kan tänka på. Jag följer med vad som händer på området och kan anpassa ett föredrag efter specifika önskemål. Sedan tidigare håller jag härutöver föredrag på området heraldik. Oftast är det då också ett introduktionsföredrag till det här ämnet som sätter litet färg och guldkant på historien. Heraldik är fascinerande (tycker jag) som en universell bildkultur som utvecklats under 800 år. Vilket släktvapen någon historisk person har använt är en ledtråd till framför allt medeltidsgenealogi, men sigill som används av t.ex. präster, (icke-adliga) officerare, rådmän och hantverkare i städer m.fl. innehåller nog så ofta heraldiska vapen. Bruk av sigill i Sverige, särskilt under 1600- och 1700-talen, med eller utan vapenframställningar i, är ett område jag också berättar om med bilder ibland. Många har haft en felaktig föreställning om att heraldik och sigill "bara" har med adel och frälse att göra, men t.ex. på 1700-talet i Västsverige är det inte ovanligt att påträffa vapensköldar i sigill för bönder. (Det sistnämnda har jag skrivit närmare om i Släktforskarnas årsbok 2008.)

Referenser

Jag är aktiv som medlem i Genealogiska Föreningen och är på DNA-sidan titt som tätt medverkande i DNA-träffar i den föreningens regi. Mats Lönegren som samordnar arrangemang i den föreningen är av den anledningen en referensperson.