Artiklar

Släkter

Släkten Keisari från Vettasjärvi

Författare: Erik Kuoksu
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 201-216
En utredning av den ursprungligen samiska släkten Keisari från Vettasjärvi i nuvarande Gällivare sn. En gren av släkten blev 1767 nybyggare i Lainio, Jukkasjärvi sn. Bland de nu levande släkter som härstammar från denna släkt (som dog ut 1926) kan nämnas Allas, Fredriksson i Lainio, Kuoksu och Vittangi, Elenius i Oksajärvi och Eliasson i Lannavaara. Tillägg till utredningen: Tomas Nilsson Keisari (familj 5) flyttade till Arpela, Nedertorneå sn omkring 1780. Han gifte sig 1780 28/11 i Nedertorneå med Kajsa Hindersdotter Guverneur (född ca. 1741) från Nedre Vojakkala, och de fick 1781 5/2 sonen Henrik. Han avled 1799 13/3 i Ruottala, Nedertorneå sn, av lungsot. Tomas Kallas i vigselboken lappdräng, och i dödboken nybyggare. Han kallades i Nedertorneå Tomas Nilsson Lainio, efter ursprungsorten. (tillägg av Erik Kuoksu)

Charles Antoin François

Författare: Lisa Qviberg, Stockholm
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 57-86
Personer med mörk hudfärg var under 1700- och 1800-talen ingen vanlig syn i Sverige. Men enstaka morianer fanns här, framför allt vid hovet i Stockholm, och deras ättlingar är ganska många.

Släkten Christiernins danska ursprung

Författare: Carl-Thomas von Christierson, Köpenhamn
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 165-184
Några enstaka uppgifter om släkten Christiernins ursprung i Danmark har upprepats närmast oändligt många gånger i svensk litteratur. Här får vi äntligen en kritisk granskning av dem.

Hattmakarsläkten Schmidt i Falun

Författare: Ronny Norberg, Gävle
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 255-302
Hattmakaren Petter Schmidt hade av allt att döma sitt ursprung i Tyskland, själv verkade han i Dalarna och två av sönerna emigrerade i början av 1720-talet till Amerika.

Släkten Hysing från Sunds socken på Åland

Författare: Håkan Skogsjö, Mariehamn
Artikeln ingår i: Släktforskarnas årsbok -04, sid. 333-346
Släkten kan ledeas tillbaka till en landsgevaldiger (eller landsprofoss) vid namn Mats Hysing (död 1680) på Åland, men har sedan spritt sig till Estland, Stockholm och Dalsland.

Kalmarsläkten Kreuger

Författare: Ernst E. Areen
Artikeln ingår i: Ivar Kreuger tillägnas dessa studier och minnen på hans 50-årsdag den 2 mars 1930 av Vänner
I denna bok ingår också ett kapitel av Waldemar Swahn: Ivar Kreugers släkt och födelsestad, anteckningar och minnen från hans förfäders tid och från hans egen ungdom. Dessutom flera artiklar om Ivar Kreuger av olika författare

Annonser