Några av årets föredragshållare: Anna Linderholm, Peter Sjölund, Linda Kvist, Gunnar Wetterberg, Peter Bergström och Jonas Ahlberg, Angelica Öhrn och Ted Rosvall. Foto: Privat/Olle Söderström/Christian Törnqvist/Viktor Fremling/Alice Vardein Wolner/Pia Nordlander/Maria Bratt.
Vill du veta vad gamla benrester kan avslöja om dina förfäder? Eller hur AI kan hjälpa dig tyda svårlästa dokument? Under Släktforskardagarna 2025 väntar över 30 föredrag med något för alla – oavsett om du gillar sport, mat, mordgåtor eller bara vill hitta nya vägar i din egen forskning.
Med temat ”Med forntiden in i framtiden” knyter årets släktforskardagar i Västerås samman traditionell släktforskning med de möjligheter som den moderna tekniken erbjuder. Det återspeglas förstås i föredragsprogrammet, som redan nu är i stort sett fulltecknat.
Vi kommer till exempel att få ta del av de preliminära resultaten från utgrävningarna i Äs i det föredrag som hålls av arkeologerna Ann Vinberg och Oskar Spjuth.
Men hur kan vi använda oss av arkeologernas fynd i vår egen släktforskning? Arkeologen Anna Linderholm berättar i sitt föredrag om hur analyser av forntida benrester kan avslöja familjestrukturer, migration och sjukdomar, men också hur släktskapsanalyser med hjälp av gammalt dna kan ge nya insikter till vår släktforskning.
AI – din nya släktforskningsassistent
Artificiell intelligens, AI, har av allt att döma kommit för att stanna. En av dem som har upptäckt nyttan av den nya tekniken i släktforskningen är Peter Sjölund, som annars är landets kanske mest välkända profil inom dna-släktforskning. I sitt föredrag visar han hur vi kan använda AI som en smart assistent för att analysera gamla dokument, tolka handstilar, hitta samband mellan personer och till och med skapa bilder till våra släktberättelser.
Missa inte heller föredraget om AI och medborgarforskning, som hålls av Karl-Magnus Johansson, som är förste arkivarie vid Riksarkivet och som nyligen utnämnts till hedersdoktor på Göteborgs universitet.
Dna och kriminalfall
Numera är dna-släktforskning knappast någon nyhet bland släktforskare, men den kraftfulla tekniken bjuder fortfarande på nya upptäckter, inte minst på det personliga planet. Linda Kvist och Fredrik Mejster är två kända dna-släktforskningsprofiler som du hittar bland föredragshållarna.
Med över 30 föredrag att välja på finns något för alla. Med sitt karakteristiska berättardriv dyker Gunnar Wetterberg, känd både som författare och från TV, ner i ingenjörernas historia i sitt föredrag om industrialiseringens pionjärer som bidragit till dagens högteknologiska samhälle.
Jonas Ahlberg och Peter Bergström från Kungliga biblioteket visar hur historiska dagstidningar kan bli ovärderliga verktyg i släktforskningen. Inte minst när man vill väcka liv i gamla berättelser. Peter Bergström har själv använt sig av materialet som grund för sina fackböcker om historiska brott.
Än mer inspiration när det kommer till gestaltandet av släktforskningen blir det i Angelica Öhrns föredrag Klä siffror i människor och skriv för barnen, i vilket hon lär oss enkla knep för att komma igång med berättandet.
Sport, mat och släktforskning från TV
Bland de övriga höjdpunkterna i programmet hittar vi Leif Mörkfors, en veteran inom både släktforskning och tv-research, som guidar dig genom gårds- och fastighetsforskning och visar hur du kan följa din släkts spår genom hus, torp och handlingar. Kanske bjuder han även på en och annan glimt från inspelningarna av TV-programmet Det sitter i väggarna.
För dig som vill fördjupa dig ytterligare i ämnet berättar Susanne Cassé och Ulla Göthe om hur torpinventeringar och lokalhistoria kan ge släktberättelsen kött på benen. Ännu mer av den varan får vi också genom historikern Kalle Bäck, som i sitt föredrag bjuder på en inblick i äldre tiders torpares matkultur.
Är du mer åt det sportiga hållet? Då ska du inte missa Jens Ljunggren, som i sin föreläsning tar oss genom den svenska idrottens historia, med Gustav Vasas fäktskola som startpunkt.
Har du hårda nötter att knäcka i din släktforskning? Då kanske du kan få tips i föredraget om de särskilda utmaningar som den som släktforskar i Stockholm möter, i vilket Thomas Fürth, ordförande i Genealogiska Föreningen, visar hur man hittar rätt i huvudstadens ofta snåriga källor. Eller varför inte låta dig inspireras av Ted Rosvall, som delar med sig av sina allra svåraste släktforskningsfall i sitt föredrag Sherlock Teds Svåraste Fall.
Program och biljettköp
Besök Släktforskardagarna i Västerås den 23–24 augusti 2025! Redan nu kan du förköpa din inträdesbiljett (länk) och boka plats på dina favoritföredrag.
För att göra det lättare för mässans besökare att boka ett bekvämt boende har arrangörerna reserverat närmare tusen hotellrum. Läs mer om hur du bokar logi här.
Mer om program, utställare och praktisk information: Släktforskardagarna Västerås 2025