IMG 9892 23 and meFöretaget 23 and Me:s monter på släktforskningsmässan Roots Tech i mars 2025. Foto: Ann-Louise Paulsson.Det amerikanska dna-företaget 23 and Me, som tidigare i år ansökte om konkursskydd, har nu köpts upp av läkemedelsjätten Regeneron. För släktforskare väcker ägarbytet och den nya inrikningen frågor om hur dna-datan kommer att hanteras och hur släktforskningstjänsten kommer att påverkas framöver.

Det amerikanska dna-testföretaget 23 and Me, ett av de mest välkända namnen inom dna-släktforskning, har köpts upp av läkemedelsjätten Regeneron Pharmaceuticals.

Affären, som värderas till cirka 2,7 miljarder kronor, genomfördes som en auktion i samband med bolagets pågående konkursskydd. Som en del av överenskommelsen avvecklas dotterbolaget Lemonaid Health.

I samband med köpet meddelas att 23 and Me:s datauppgifter i fortsättningen kommer att användas av Regeneron för utveckling av företagets produkter.

För släktforskare som använt 23 and Me:s tjänster är nu frågan: Vad händer nu med mina data? Enligt företaget kommer Regeneron att följa gällande integritetspolicyer och ha säkerhetsrutiner för att skydda användaruppgifterna. Användarnas data kommer, liksom tidigare, användas för läkemedelsforskning om de har gett sitt medgivande till detta. 

Ekonomikris och dataintrång

23 and Me var ett av de första företagen som gjorde dna-testning tillgänglig för en bred allmänhet, både för medicinsk analys och för släktforskning. Men företaget har genom åren både haft problem med att få ekonomin att gå ihop och med hanteringen av användarnas data. 2023 utsattes bolaget för ett allvarligt dataintrång, där information om miljontals användare exponerades, även om dna-profilerna inte ska ha läckt ut, enligt företaget självt.

Vad händer nu?

Regeneron har bekräftat att 23 and Me även fortsättningsvis kommer att drivas som ett dotterbolag, men nu med fokus på att använda databasen för att utveckla läkemedel. Hur detta påverkar möjligheten att använda tjänsten som verktyg för släktforskning är i dagsläget oklart.

För dig som är släktforskare och använder dig av tjänsten kan det vara klokt att se över dina inställningar, noggrannt följa ändringar i avtal och användarvillkor som kan följa på ägarbytet och fundera över om du vill ha dina uppgifter kvar i företagets databas.

Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att ta kontrollen över din genetiska data.

Källa: BBC News

Senaste nytt

Annonser