Aelvdalens husforhorArkiv Digital var i Älvdalen och fotograferade av många av församlingens kyrkböcker redan 2010. Foto: Arkiv Digital.
Älvdalens församling blir den sista av landets församlingar att överlämna sitt kyrkoarkiv till Riksarkivet. Den 14 maj går flyttlasset till Uppsala, vilket markerar slutet på 25 års vägran att följa beslutet om den historiska kyrkobokföringens fysiska hemvist.

Svenska kyrkan slutade vara ansvarig för folkbokföringen 1991 och knappt tio år senare beslutades att alla församlingar skulle lämna över sina folkbokföringsarkiv och kyrkokommunala handlingar till Riksarkivet. De flesta följde direkt. Men en församling – Älvdalens – ville inte lämna ifrån sig sina kyrkböcker.

– Här är man stolt över sin bygd och man vill klara sig själv. Men nu är det dags att gå vidare. Detta kommer även gynna oss. Den som söker i kyrkoarkiv kommer att kunna hitta de delar som tidigare funnits hos oss. Här finns till exempel förteckningar som rör häxprocesserna, säger Älvdalens kyrkoherde Karolina Pernling i en intervju i Nättidningen Svensk Historia.

Hot om rättsliga påföljder

I närmare 25 år har församlingens kyrkopolitiker tagit strid för att få behålla arkivet, trots att de juridiskt varit skyldiga att lämna det ifrån sig. Staten har hotat med rättsliga åtgärder, enligt kyrkorådsledamoten Peter Egardt (S) med fängelse.

Men nu ska alltså kyrkoarkivet slutligen få ta plats bland de övriga församlingarnas arkiv i Riksarkivet. Den 14 maj går flytten.

Kyrkoherde Karolina Pernling ser fördelarna med att Riksarkivet nu kommer att ta över förvaltningen av dokumenten.

– Det positiva är att allt samlas på ett ställe. Det gagnar både forskning och för bevarandet av kulturarvet. Riksarkivet har konstaterat att Älvdalens församling har tagit väl hand om arkivet. Men på Riksarkivet finns än större kompetens att förvalta materialet och göra det tillgängligt, säger hon.

Större delen av materialet
redan digitaliserat

Efter överlämnandet ska Riksarkivet granska arkivet, vårda ömtåliga dokument och ordna in dem i sina egna system. Därefter börjar arbetet med att digitalisera folkbokföringsmaterialet. De delar som inte omfattas av sekretess kommer att bli fritt tillgängliga i Riksarkivets digitala forskarsal.

Men för släktforskare har större delen av kyrkoarkivet redan funnits tillgängligt en längre tid. Släktforskningsföretaget Arkiv Digital har varit i Älvdalen och fotograferat många handlingar i deras kyrkoarkiv redan 2010. I Arkiv Digitals bilddatabas finns numera hela det grundläggande kyrkoarkivet fram till sekretessgränsen, som idag ligger omkring 1900-talets mitt. 

I Riksarkivets digitala forskarsal finns många av Älvdalens kyrkböcker i form av fotograferade mikrofilmskort, som täcker större delen av församlingens äldre tid fram till 1860-1890-talet. 

Senaste nytt

Annonser