Frostnupna gravstenar på Sandsborgs kyrkogård. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
Nu har den meteorologiska våren kommit till de sydligare delarna av landet. Det kanske ännu inte är läge att dra fram solstolen, men det finns en syssla som lämpar sig utmärkt för fina vårdagar – gravstensinventering! Här får du tips på hur du går till väga.
I dag hittar du flera olika register och databaser om döda, begravda och gravplatser på internet, till exempel gravar.se och amerikanska Find a Grave. Men det finns bara en databas där fokus ligger på själva gravstenen, nämligen Gravstensinventeringen.
Målet med databasen är att den så småningom ska täcka alla Sveriges begravningsplatser. Efter drygt 40 år av insatser från flitiga gravstensinventerare har nu antalet registrerade gravstenar i databasen passerat en halv miljon, med mer än en miljon begravda personer.
Så här ser Gravstensinventeringen ut. Du hittar den i Faktabanken här på Rötter.
Det unika med Gravstensinventeringen är att den ger oss möjlighet att med bild och text dokumentera kyrkogårdarnas gravstenar grundligt. Så att även framtida generationer ska få chansen att se släktens gravstenar.
Inventera du med!
Tidig vår, då växtligheten knappt har startat, är bästa tiden att gravstensinventera. Börja då med att kontrollera så att ”din” kyrkogård inte redan är inventerad. Det gör du enklast här: Boka begravningsplats
Om du vill inventera enstaka gravstenar behövs ingen bokning.
I videon nedan får du veta mer om hur gravstensinventering går till. I den här artikeln kan du läsa om hur du söker fram släktens gravstenar i databasen (länk).
På Sveriges Släktforskarförbunds YouTube-kanal finns en video om hur gravstensinventering går till. Klicka på bilden för att komma till den.Här kan du läsa mer om hur du gravstensinventerar
Inventera som ett proffs med hjälp av gravregistret
Genom att meddela den kyrkogårdsförvaltning som sköter kyrkogården om att du kommer att göra en gravstensinventering och att resultatet senare kommer att finnas på Sveriges Släktforskarförbunds webbplats kan du i bästa fall få lite hjälp därifrån. Ofta finns en planritning över kyrkogården som du kan få en kopia av som ett underlag för kyrkogårdens indelning och gravarnas unika nummer.
För att ytterligare underlätta din inventering kan du också be om att få en kopia av gravregistret. Gravregistret innehåller bland annat gravplatsnummer, begravda personer med födelse-, döds- och begravningsdatum samt den begravda personens unika gravnummer.
De flesta kyrkogårdsförvaltningar har i dag digitaliserat sina gravregister, vilket innebär att det är relativt lätt att göra en utskriftsrapport på de uppgifter som du behöver.
Databasen Begravda i Sverige utgår inte från de gravstenar som finns på kyrkogården idag, utan från begravda personer.
Vilka gravstenar registreras?
Förutsättningen för att en grav ska kunna registreras i databasen är att det finns en gravsten, ett kors eller motsvarande som posten kan utgå ifrån. Det är viktigt att känna till att det bara är den eller de personer som själva gravstenen berättar om som ska registreras i databasen.
Gravsatta i gravar som fått ge plats för nya registreras genom ett annat projekt, Begravda i Sverige. I arbetet med att ta fram databasen med samma namn, (den senaste versionen Begravda i Sverige 2) samarbetar Sveriges Släktforskarförbund med Sveriges kyrkogårdsförvaltningar.
Mer om Gravstensinventeringen
Gravstensinventeringen startades av föreningen Genealogisk Ungdom redan 1979, långt innan datorrevolutionen. Numera finns Gravstensinventeringen i form av en sökbar databas på nätet och du hittar den här på Rötter, bland databaserna i Faktabanken. Databasen är sökbar och öppen för alla och den som vill har även möjligheten att delta i projektet.
I Gravstensinventeringen hittar du kyrkogårdarnas gravstenar, dokumenterade med ett eller flera fotografier på gravstenen och i förekommande fall hela gravvården, samt gravstenens text. Den grundläggande informationen kan sedan kompletteras med kunskap om den eller de begravda personer som stenen berättar om.
Målet är högt ställt – alla gravstenar på sveriges samtliga kyrkogårdar ska finnas i Gravstensinventeringen. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att de dokumenteras i tid – så tveka inte att ansluta dig. Din insats är till stor nytta för dagens och framtidens släktforskare!