Ibland är oordning i källorna faktiskt att föredra. Michael Lundholm berättar varför i bloggen om dopböcker. Bildkälla: Björnlunda kyrkoarkiv CIa1:3 (fol. 4v och 5r). Foto: ArkivDigital.
Hur vet du om en källa är trovärdig? Den bör vara äkta, samtida, oberoende och fri från tendens. Men vad betyder det i praktiken – och hur kan du använda det i din släktforskning?
Michael Lundholm, vår främsta expert på källkritik och källhänvisningar, delar sedan augusti 2024 med sig av sina kunskaper i Rötterbloggen. Hans inlägg belyser hur du kritiskt granskar källor, avgör deras trovärdighet och säkerställer att dina släktforskningsfynd verkligen stämmer. Här är fyra av hans mest läsvärda inlägg:
- Källkritikens grunder och hur du undviker fallgropar i släktforskningen: Om källkritik (Rötterbloggen)
- Dopböckers pålitlighet – därför kan oordning vara en fördel: Är dopböckerna verkligen alltid att lita på? (Rötterbloggen)
- Så skiljer sig källhänvisningar mellan Riksarkivet och ArkivDigital: Källhänvisningarna hos Riksarkivet och ArkivDigital (Rötterbloggen)
- Bryggor och bojar – så koppar du samman personer i källorna: Bryggor och bojar (Rötterbloggen)
Vill du fördjupa dig ännu mer? Missa inte handboken Källkritik och källhänvisningar av Michael Lundholm. Du hittar den i Rötterbokhandeln.
Om du föredrar att lyssna på Michael Lundholms föredrag om källkritik kan du göra det på Sveriges Släktforskarförbunds You Tube-kanal. Föredraget hölls i samband med Släktforskardagarna i Borås 2019.
Källkritik och källhänvisningar, 2016 Michael Lundholm är professor emeritus vid Stockholms universitet, har en bakgrund på Finansdepartementet och som vice ordförande i Riksbanksfullmäktige.
Inom släktforskarrörelsen har han tidigare varit styrelseledamot och valberedningsordförande i Sveriges Släktforskarförbund samt ordförande i Svenska Genealogiska Samfundet. Han har även varit ledamot i Stockholms universitetsbiblioteks styrelse och vice ordförande i Riksarkivets vänförening Pro Memoria.
Utöver detta är han expert på källkritik och källhänvisningar, och gav 2016 ut en handbok i ämnet.