Axel och Cecilia Raphael med barnen Marianne, Ellen och Olga Raphael, samt Axel och Oscar Hirsch med Nathalia Saloman. Fotograferat för Geskel Salomans 75-årsdag den 1 april 1896. Foto: Waldemar Dahllöf/Judiska museetAxel och Cecilia Raphael med barnen Marianne, Ellen och Olga Raphael, samt Axel och Oscar Hirsch med Nathalia Saloman. Fotograferat för Geskel Salomans 75-årsdag den 1 april 1896. Foto: Waldemar Dahllöf/Judiska museet CC BY-NC-ND, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sv. Bildens ID: JUDF00689

Det judiska kulturarvets historia i Sverige är för många ganska okänt. Men i år finns tillfälle för alla att lära sig mer. Det är nämligen prick 250 år sedan judar fick bosätta sig i Sverige utan att tvingas konvertera till kristendomen, vilket uppmärksammas av aktörer i hela landet.

En av aktörerna som arrangerar evenemang är Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige. De har redan inlett jubileumsåret med flera föreläsningar: om de äldsta judiska familjerna i Sverige, östereuropeiska judar i Skandinavien 1860–1914 samt östjudiska barn i Sverige 1880–1920.

Föreläsningar om judiska släkter i vår

Missade du de inledande föreläsningarna så kommer strax fler tillfällen. I vår återstår följande arrangemang från föreningen.

Måndag 17 mars: Om familjer som kom under andra hälften av 1800-talet och 1900-talets första årtionde. Hör om familjer som kom från vad som då var ryska Polen och Baltikum inklusive Ostpreussen. Läs mer om mötet här (judisktliv.se)

Onsdag 23 april: Judiska familjer som kom till Sverige under 1900-talet fram till 1930-talet. Gun Moll berättar om sin mormors släkt från Ukraina, Thomas Fürth om en släktkrets från Wien och andra delar av det gamla Österrike och Kaj Gorosch låter oss möta sin familj från Tsarryssland och Finland. Läs mer om mötet här (judisktliv.se)

Fler arrangemang om svenskt judiskt liv

Under året arrangeras föreläsningar, guidade vandringar, teatrar och andra evenemang av många aktörer i olika delar av landet, till exempel:

  • 19 mars: Historieonsdag: Göteborgs judiska historia (Göteborgs Stadsmuseum, Judiska Församlingen i Göteborg)
  • 20 mars: En fri Religions-öfning i Riket – de första judarna som fick stanna (Judiska museet, Stockholm)
  • 30 mars: Föreläsning: Judiska hjältinnor (Malmö museum, Malmö stad)
  • 2 april: Stadsvandring genom Karlstads judiska historia (Värmlands Museum, Karlstad)
  • 13 april: Slottsvisning – om Sophie Elkans liv och författarskap (August Abrahamsons stiftelse, Floda)

Till hösten planeras också av Judiska Släktforskningsföreningen i Sverige flera föreläsningar och guidade vandringar på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Mer information om jubileumsåret och alla evenemang hittar du på judisktliv.se

Senaste nytt

Annonser