Gamla smedjan, Tönshammars bruk. Före branden 1895. Foto: Okänd/Tekniska museet.
Vad åt dina förfäder? Hur klädde de sig, och vad arbetade de med? I det nya numret av Släkthistoriskt Forum utforskar vi brukens och gårdarnas arkiv för att få en inblick i släktingarnas vardag. Vi reder också ut vad den nya polismetoden för dna-släktforskning innebär – och vad du behöver göra för att vara med och lösa brott.
I Släkthistoriskt Forum nr 1 2025 dyker vi ner i bruks-, gårds- och hantverkararkiv för att avslöja mer om våra förfäders arbetsliv. Vad gömmer sig bakom titlar som buntmakare, hejderidare och gelbgjutare? Och vad kan gamla lönelistor berätta om deras vardag, kost och klädsel?
Tobaksvanor, arbetskläder, dagsverken och vad den anställde fick i betalt är exempel på upplysningar som vi kan hitta i arkiven. En uppräkning av hur mycket vete, råg, korn, ärtor, kött, torkad fisk, strömming, salt, humle, potatis och mjölk din släkting fick i lön kan ge en tydligare bild av vad som kan ha landat på tallriken i dennes hem.
I det nya numret av Släkthistoriskt Forum får du veta mer om var och hur du hittar guldkornen!
Få koll på ny polismetod
och GDPR för släktforskare
Ted Rosvall, Eva Johansson och Christina Sagersten är återkommande skribenter i Släkthistoriskt Forum.
Har du ”optat-in”? I numret får vi också veta mer om vad som kommer att hända när dna-släktforskning snart blir en godkänd polismetod. Till exempel hur du gör för att godkänna polisens användning av ditt dna.
Det nya numret bjuder också på matnyttig kunskap om GDPR för släktforskare, emigranter i Kanada och en spaning på släktforskningen i populärkulturen, tillsammans med mycket annat.
Beställ prenumeration
i Rötterbokhandeln
Mer om magasinet
