Tomten delar ut julklappar på Lottornas julmarknad i Uppsala 1943. Foto: Paul Sandberg/Upplandsmuseet.Tomten delar ut julklappar på Lottornas julmarknad i Uppsala 1943. Foto: Paul Sandberg/Upplandsmuseet.
Vad är väl en bättre julklapp än en god bok? Fullspäckad med kunskap eller lättsam underhållning och till glädje under många härliga timmar. Lätt att slå in dessutom! Här är våra 20 tips på aktuella böcker och annat intressant för släktforskare. 

Vi har för enkelhetens skull delat in våra boktips i tre kategorier: För den inbitne, För nybörjaren och Romaner av och för släktforskare

Om inte annat framgår så finns böckerna att köpa hos välsorterade bokhandlare, på nätet eller i butik. Det bästa är att googla på bokens titel och författare så går det oftast snabbt att hitta den hos flera återförsäljare.

För den inbitne:
för den inbitne

1. Nyhet: Släktforska i Norge

 Av Maria Press och Mikael Hoffsten

Släktforskning i Norge har både likheter och olikheter i jämförelse med Sverige. Här finns noggrant förda kyrkböcker för släktforskaren att utgå ifrån, men någon motsvarighet till de svenska husförhörslängderna finns inte. Andra skillnader i administrationshistoria och språk kan också ställa till det för svenska släktforskare som söker efter sina norska släktingar. Men med det sagt är de norska arkiven både stora och innehållsrika. 

Maria Press har genom åren hjälpt otaliga släktforskare med att söka sina norska rötter. I handboken Släktforska i Norge får du bland annat lära dig hur du kommer över tröskeln till de norska källorna, och hur du ska söka få att få bättre träffar i Digitalarkivet (Läs intervjun med Maria Press här: Så hittar du din norska släkt – ny bok visar vägen till arkiven). Avsnittet om Norges historia, skrivet av Sveriges Släktforskarförbunds egen Mikael Hoffsten, sätter dina norska släktingar i ett större sammanhang.

Du hittar boken i Rötterbokhandeln

 

2. Släktforska i Danmarksläktforska i danmark omslag webb

Av Kaj Jensen och Mikael Hoffsten

Utforska din danska släkthistoria – En guide till släktforskning i Danmark

Släktforskning i Danmark har många likheter med att släktforska i Sverige, men också unika skillnader. I den här boken hittar du en omfattande vägledning som hjälper dig att utforska ditt danska släktträd. Lär dig hur du söker i danska kyrkböcker, folkräkningar, bouppteckningar och mycket mer. Författaren Kaj Jensen visar hur du effektivt navigerar i de danska arkiven för att hitta de uppgifter du behöver.

Precis som Släktforska i Norge ger boken en inblick i landets historia, vilket hjälper dig att förstå din släkts plats i historien. 

Köp boken i Rötterbokhandeln

 

3. Nyhet: Följa John

 Av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman

Att följa släktingarna som emigrerade till USA och Kanada är inte alltid det lättaste. Följa John: Släktforska i utvandrarnas spår vänder sig framför allt till alla de släktforskare som försöker hitta släktens försvunna emigranter.

Den är en handfast guide för dig som vill kasta dig ut i alla amerikanska sajter och databaser, men bjuder också på inspiration och konkreta exempel genom de lösta emigrantgåtor som presenteras i boken. Aha-upplevelser, dramatiska berättelser och detektivberättelser med lyckliga slut utlovas! 

Författarna har tidigare samarbetat med den populära handboken Emigrantforska på nätet.

Köp boken i Rötterbokhandeln

 

4. Emigrantforska på nätetemigrantforskapånätet 2023

 Av Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman

Emigrantforska på nätet tar upp en stor mängd spännande och användbara resurser för dig som letar efter släktingar som emigrerat till USA eller Kanada. Boken går inte igenom hur du forskar i svenska kyrkoböcker, utan ger goda råd och tips gällande källor, databaser och andra sökvägar du finner på nätet: folkräkningar, bouppteckningar, militära handlingar, adressregister, resan över Atlanten, medborgarskap och mycket mer.

Den andra omarbetade upplagan har bland annat uppdaterats med 1950 census och andra källor som tillkommit eller förändrats sedan förra tryckningen.

Du hittar den i Rötterbokhandeln 

 

5. Skriv för din släktskriv för din släkt

 Av Eva Johansson

Hur presenterar man sin släktforskning för släkten? Ett släktträd och ett gäng blanketter kanske räcker för en annan släktforskare, men för oinvigda släktingar behöver du ta på dig författarhatten. Skrivhandboken Skriv för din släkt hjälper dig att skriva din släkthistoria.

Boken innehåller rena skrivtips och vägledning, men också praktiska tips om formgivning och massor av inspiration från andra släktberättelser.

Eva Johansson är släktforskare och frilansjournalist. Hon är även författare till handböckerna Kom igång med din släktforskning och Släktforska om sjöfolk och har skrivit flera böcker om sin egen släkt.

Köp boken i Rötterbokhandeln 

 

6. Latin för släkthistoriker

Av Urban Sikeborg

Våra historiska källor är späckade med latinska ord och uttryck. Inte minst förkortningar, sjukdomsnamn och släktförhållanden kunde beskrivas med ord ur de lärdas språk, latinet.

Uppslagsverket Latin för släkthistoriker är särskilt anpassat för forskare utan förkunskaper i latin, med översättningar från av ord, fraser och begrepp från Vasatid fram till 1800-talet. I det hittar vi bland annat ett kapitel om 1600- och 1700-talets latinska titlar, som delade in människor utifrån börd, social ställning och kön.

Ett måste för vetgiriga släktforskare att ha i bokhyllan!

Du hittar den i Rötterbokhandeln

 

7. Släktforskarens lilla faktaboklilla faktaboken 4

Av Mikael Hoffsten

Släktforskarens lilla faktabok är en bokserie som bjuder på en blandad kompott av statistik, tabeller och fakta för släktforskaren. 

Vi ges bland annat möjligheten att jämföra invånarantalet i en mängd europeiska huvudstäder, nationell statistik över det som kallas för återstående medellivslängd, förbrukning av bland annat alkohol, tobak och socker, vad man fick lov att slanta upp för att få åka tåg 1915, vad bensinen har kostat genom åren och vilka kyrkböcker som brunnit.

Var din anfader lång eller kort med tidens mått mätt? Även det kan du snabbt få reda på genom Släktforskarens lilla faktabok.

Köp böckerna var för sig eller som faktabokpaket i Rötterbokhandeln

 

8. Uniformen berättar: Från karoliner till kamouflageuniformsboken webb

Av Mikael Hoffsten

Lär dig mer om din soldatsläktings liv genom att titta på uniformens detaljer: mössor, knappar, färger, tillbehör med mera.      

Uniformer finns överallt i samhället. De bärs av poliser, väktare, busschaufförer restaurangspersonal och många andra. Den kategori man främst förknippar med uniformer – militärer – är däremot ovanlig att se i dag i det offentliga rummet. Annat var det förr; i regementsstäderna kryllade det av uniformerade soldater på kvällarna och de flesta unga män fick dra på sig uniformen några månader i livet under sin värnpliktstjänstgöring.

I den här boken presenteras i bild och ord de svenska militära uniformerna från karolinertid till nutid, med ett extra fokus på arméns uniformer 1860–1960. Du lär dig identifiera soldater från fotografier och vi gör nedslag i musikens, konstens och filmens världar. Samt mycket annat.

Köp boken i Rötterbokhandeln 

 

För nybörjaren:

till nybörjaren

 

9. Sveriges dödbok 9dodboken9

Ett måste för nybörjaren och den rutinerade släktforskaren! Med databasen Sveriges dödbok kan du snabbt få tag i personuppgifter som hjälper dig att forska vidare i originalkällorna. Vill du få reda på var och när en person dog är Sveriges dödbok inte bara ett hjälpmedel – den kan vara helt oumbärlig. 

Läs mer, ta del av söktips och köp databasen i Rötterbokhandeln

 

10. Kom igång med din släktforskning

Av Eva Johansson

För den som vill ge sin släktforskning en flygande start brukar vi rekommendera en kurs i släktforskning. Boken Kom igång med din släktforskning är en utmärkt nybörjarbok för kurser och studiecirklar. 

Den är också en pedagogisk och lättbegriplig guide för nybörjaren att ha vid sin sida om denne vill sätta igång med släktforskningen på egen hand. En utmärkt julklapp för den som är nybliven släktforskare helt enkelt.

Läs mer Rötterbokhandeln

 

ansedelshäfte omslag11. Ansedelshäfte för nybörjare

Det här snygga ansedelshäftet hjälper dig inte bara att dokumentera dina släktforskningsresultat, det ger även svar på nybörjarfrågor. Till exempel lär det ut hur en antavla ska fyllas i, hur ansedlar används och kanske viktigast av allt – hur de samverkar för att skapa ett lättöverskådligt system för släktfynden.   

En fin julklapp för nyblivna eller mer erfarna släktforskare som tycker om ordning och reda.

Läs mer i Rötterbokhandeln

 

12. Nyhet: Släktträdshäfte för nybörjare 

Nu har det fina häftet Ansedelshäfte för nybörjare fått ett syskon i form av ett släktträdshäfte.

Släktträdshäfte för nybörjare är perfekt för dig som vill skapa en tydlig struktur i din släktforskning.  

Namnet till trots kan häftet med fördel användas både av nybörjaren och den som har släktforskat ett tag. 

Läs mer i Rötterbokhandeln


13. Tips och knep för din släktforskning

Tips och knep för din släktforskning är en praktisk vägledning in i släktforsknings förtrollande värld. Det rikt illustrerade häftet samlar magasinet Släkthistoriskt Forums bästa metodartiklar från åren 2016–2022 om bland annat texttydning, dna, emigrantforskning, databaser och porträtt.

Den fungerar som en handbok, uppdelad i tydliga kategorier, där konkreta tips, metoder och tekniker samsas med kunskap om våra föregångares livsvillkor.

Läs mer i Rötterbokhandeln 

 

14. Sveriges historia för släktforskaresveriges historia for slaktforskare

Av Roger Axelsson, Carin Bergström, Carl Henrik Carlsson, Sofia Ling

För att förstå våra gamla släktingars liv och livsvillkor behöver vi se det i ljuset av deras samtid. Det hjälper den här historieboken oss med. I den får vi svar på många av de frågor vi ställer oss när vi släktforskar.

Vad vi får veta beror förstås också på vilken tid det handlar om. I Sverige är folket mycket väldokumenterat men naturligtvis får vi veta mycket mer om den som levde i slutet av 1800-talet än den som levde i mitten av 1600-talet.

Sammantaget är det en bok som är både underhållande och intressant men som framför allt ger läsaren mer kunskap om det historiska vardagslivet, om de där detaljerna som gör släktingarnas liv mer begripligt.

Köp boken i Rötterbokhandeln

 


15. Vad står det? Handbok i handskriftsläsningvad står det

Av Ulf Berggren & Elisabeth Thorsell

Lär dig läsa äldre handstil genom konkreta exempel och läsövningar med facit. 

En fråga som ofta dyker upp för både nybörjare och mer erfarna släktforskare är ”Vad står det?”, speciellt när man kommer tillbaka till 1700-talet. Den annorlunda stilen i äldre texter blir ett hinder som man måste ta sig över.

I Vad står det? får du veta hur bokstäverna såg ut förr och ta del av tips som underlättar tolkningen av innehållet. Du får även hjälp med olika begrepp och latinska uttryck som man kan stöta på i de gamla texterna. I boken ges läsövningar med facit för både de allra vanligaste och mer ovanliga handlingar, i första hand från början av 1800-talet och tillbaka till 1600-talet. Ett avsnitt med modernare texter ingår också.  

Du hittar den i Rötterbokhandeln

 

16. Gamla tiders sjukdomsnamnGamla tiders sjukdomsnamn

Av Olof Cronberg

Är din släkting bladstulen, borttagen eller byting, eller har någon råkat ut för gastakyssar, trollskott och älvablåst? 

I dödböckerna förekommer hundratals svenska sjukdomnsnamn. Utan tillgång till gamla tiders medicinska litteratur, eller kännedom om samtidens tilltro till demoniska makters inflytande, kan vi inte förstå de gamla sjukdomsnamnen. 

Gamla tiders sjukdomsnamn ändrar på det!

Förutom en omfattande ordlista finns sjukdomsbeskrivningar med såväl dåtida som moderna förklaringar. 

Du hittar den i Rötterbokhandeln

 

Romaner av och för släktforskare:

romaner

17. Gesällen

Av Ida Andersen

Författaren Ida Andersen har skrivit tre böcker med anknytning till Kosta glasbruks tidiga historia: I öxögat, Skörgossen och i år kom Gesällen. Med den senaste boken har romansviten Glasbruksserien fått sin tredje bok.

I Gesällen är Johan Svensson, senare med efternamnet Berg, en av tre huvudpersoner. De andra två är den tyska glasblåsardottern Elisabeth Schmidt och gästgivardottern Hedvig Gabrielsdotter Agertin.

Alla tre föddes på 1730-talet och är historiska personer som existerat i verkligheten. Det är tydligt att författaren har haft tillgång till både de vanliga släktforskarkällorna och lokala arkiv från Ekeberga hembygdsförening och troligen också Kosta bruksarkiv. Men det som är mest utmärkande är författarens förmåga att levandegöra 1700-talets människor. Här kan du läsa rötterbloggaren Eva Johanssons recension av trilogin.


18. Döda kvinnor förlåter inte döda kvinnor förlåter inte

Av Katarina Wennstam

Första delen i Sekelskiftesmorden.

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.

 

19. Död mans kvinna

Av Katarina Wennstam

Andra delen i Sekelskiftesmorden.  

Försommaren 1897 förverkligar sällskapsdamen Fredrika Nilsdotter sin dröm och öppnar en detektivbyrå under manligt alias. När den ökände teaterdirektören Georg Valentin plöts­ligt störtar mot sin död från Katarinahissen gäckas Fredrika av misstankar om att dödsfallet inte varit en olycka. För att få klarhet i fallet behöver hon hjälp av sina förtrogna i den udda kvartetten: änkan Olga, sömmerskan Hildur och tjänsteflickan Edit. Snart finner de sig insnärjda i ett farligt vågspel när de söker svaren i en mordhistoria som kan spåras många år till­baka i tiden.

Död mans kvinna är en ögonöppnande skildring av livet i Stockholm på tröskeln till det nya seklet där moderna vindar blåser in från kontinenten. I en tid där kvinnan är omyndig och i händerna på makar, läkare och manliga släktingar skildrar Katarina Wennstam en framväxande vänskap mellan fyra kvinnor ur olika samhällsklasser och deras önskan om en ljusare framtid. 

 

20. Svårmodets döttrar

av Anna Laestadius Larsson

Det är höst 1968 och i polismästarbostaden i Svårmodet i övre Norrlands inland rustas det för pärlbröllop. Eller det trettioåriga kriget som mormor Ingeborg kallar det, äktenskapet mellan hennes dotter Greta och Harald. De är alla offer för det. Tre generationer kvinnor, sammanlänkade av blod, svek och lögner:

Mormor Ingeborg som bor hos dottern och svärsonen på nåder. Kärleken har hon haft, och kämpat för kvinnorna har hon gjort, men vad ledde det till?

Mamma Greta som tog steget upp i societeten och fick betala ett högt pris. Var det verkligen värt det, nu när hon ser resultatet?

Dottern Eva, som är sexton år och panikslagen. Ska hon hitta en väg ut, lyckas undkomma det ofrånkomliga?

Svårmodets döttrar skildrar Anna Laestadius Larsson med skarp blick och stort inkännande hur bristen på självbestämmande över liv och sexualitet för kvinnorna löper som en blodröd tråd genom vår 1900-talshistoria.

 

Intro_bild_jul.jpgFler julklappstips från Rötterbokhandeln

I Rötterbokhandeln finns numera en alldeles egen kategori med julklappstips för släktforskare och andra historieintresserade. Utvalda handböcker är just nu prissänkta till 99 kr.

Men observera att den 13 december är sista beställningsdag för att få hem julklapparna innan julafton. Skynda att fynda!

Gå till Rötterbokhandelns julklappstips

Senaste nytt

Annonser