I släktforskningen stöter vi ständigt på ord och uttryck som vi aldrig hört förut. Till vår hjälp finns tack och lov en mängd olika ordlistor och uppslagsverk som förklarar dem åt oss. Här är fem favoriter på nätet: 

saob 2024 limpa

1. Sök i tre uppslagsverk på samma gång

svenska.se

Har du någon gång undrat över vad frejd betyder? Eller vad åborätt egentligen var? Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är en historisk ordbok som beskriver svenskt skriftspråk från 1521 till våra dagar. Ordboken omfattar 39 band och innehåller över 500 000 uppslagsord, där varje betydelse exemplifieras med ett antal textcitat.

På webbplatsen svenska.se kan du söka i de tre ordböckerna SAOB, SO och SAOL på samma gång.

Släktforskare har nytta av ordboken, som ger utmärkt hjälp med förståelsen av äldre ord och texter.

finska riksarkivet limpa2

2. Finsk ordlista till god hjälp för svenska släktforskare

Förvaltningshistorisk ordbok - SLS

Behöver du lite mer förklaring av ett historiskt begrepp? Då bör du ta en titt i Förvaltningshistorisk ordbok, som en fantastisk resurs som skapats av Svenska litteratursällskapet i Finland. Ordbokens nyckelbegrepp är förvaltning och historia, det vill säga stat, kommun, kyrka, utbildningsanstalter (från skola till universitet) och militär. Ordlistan på nätet omfattar perioden från medeltiden fram till 1950. Du kan anpassa ordlistans innehåll genom att välja tidsperiod. 

Den svenska centralförvaltningen var också Finlands och inkluderas därför fram till 1809, medan rent svenska företeelser, som förekommit i Sverige efter 1809, har utelämnats. Med det sagt så får många knepiga ord här en grundlig förklaring. Den är ett utmärkt hjälpmedel både när det gäller släktforskning i Sverige och Finland.

soldater armemuseum limpa

3. Knepiga ord i soldatforskningen

Ordlista – Centrala Soldatregistret

Inom det militära har man länge haft en alldeles egen begreppsvärld. Du som vill ge dig in på att släktforska om soldater i släkten bör därför känna till den utomordentliga ordlista som finns på Centrala Soldatregistrets webbplats.

Här får många militära begrepp sin välbehövliga förklaring. Den är till stor hjälp när man till exempel ska tyda ett ord som inte tycks bekant, eller när man vill veta mer om till exempel en befattning. 

husfhl ADHusförhörslängd från slutet av 1700-talet. Bildkälla: Arkiv Digital
4. Nyckel till kyrkböckernas förkortningar

Har du råkat på en förkortning du inte förstår? Då kanske du har hjälp av Riksarkivets förkortningsordlista. 

I äldre tid fanns inga nationella regler kring hur ord skulle stavas och förkortas och som en konsekvens av det hittar släktforskare i dag dussintals olika förkortningsvarianter för samma ord i kyrkböckerna. Inte sällan är det just dessa förkortningar som ställer till det för oss släktforskare när vi ska tyda prästens anteckningar.

Riksarkivet har därför samlat omkring 600 av de vanligaste förkortningarna som förekommer i folkräkningar och kyrkböcker. Här hittar du listan i PDF-format – att ladda ner och ha den till hands när du forskar! 

I Anbytarforum kan du få hjälp av andra engagerade släktforskare.

5. I Anbytarforum kan du hitta svaret eller ställa frågan

Index | Anbytarforum

Vad betyder det om din släkting är ”under information”? Och vad i all sin dar är ”teaterobligation”? Har du funderingar kring ett äldre ord eller uttryck rekommenderas varmt ett besök i Anbytarforum.

Under rubriken Språk, ord och namn hittar du avdelningen Äldre ord och uttryck där frågor som rör äldre formuleringar, feltolkade ord eller andra språkliga besynnerligheter i källorna diskuteras.

Anbytarforum → Forum → Särskilda ämnen & övrigt → Språk, ord och namn → Äldre ord och uttryck

Skulle du ändå inte hitta ordet du söker går det förstås utmärkt att starta en egen tråd i kategorin.

Om du behöver hjälp med texttolkning ställer du din fråga under rubriken Läshjälp

 

Senaste nytt

Annonser