Vilka sjukdomar kan ligga bakom benämningar som päls- och mögelhalssjuka? Och hur kunde prästen påstå att någon dött av...lycka? I Anbytarforum finns en avdelning där många har fått hjälp med att tolka och tyda kyrkböckernas riktigt underliga benämningar på sjukdomar och dödsorsaker. Här hittar du den.
I Rötters Anbytarforum kan du följa spännande disskussioner mellan kunniga släktforskare. Här får vem som helst hjälp med att hitta försvunna släktingar, reda ut trassliga släkthärvor eller att tolka svårtydd handskrift.
Men det kanske allra bästa med Anbytarforum är att det numera fungerar lika bra som kunskapskälla och uppslagsverk som det gör som forum för släktforskningshjälp.
Lär dig mer om död i gamla tider
I listan Sjukdomar och dödsorsaker A – Ö (Anbytarforum → Särskilda ämnen & övrigt → Språk, ord och namn → Sjukdomar och dödsorsaker) finns det mesta mellan himmel och jord. Där kan du numera få veta vad som menades med att någon dog av lycka och vad pälssjuka och mögelhalssjuka och "håll och styng" egentligen handlade om. Bland mycket annat.
Skulle du ändå inte hitta dödsorsaken du söker kan du förstås alltid ställa din fråga i forumet (nedan kan du läsa mer om hur du går till väga). Om du behöver hjälp med att tyda ett ord eller en större del av en text kan du också ställa din fråga under rubriken Läshjälp – i Anbytarforum, förstås.
Det finns mängder av intressanta trådar att inhämta kunskap om släktforskning i. Klicka dig fram till det du är intresserad av med hjälp av kategorierna och få helt nya kunskaper.
Så ställer du en fråga/startar du en tråd:
För att ställa en fråga eller starta en diskussionstråd i forumet skapar du enkelt ett användarkonto, vilket är gratis.
Många nya användare av forumet letar desperat efter den lilla knappen "Nytt ämne" som ger dem möjligheten att ställa sin fråga. Men så enkelt är det inte! Du måste börja med att leta upp en lämplig plats för din fråga.
Anledningen till det är att diskussionstrådarna inte ska hamna lite här och var utan den som vill veta någonting om till exempel ett sjukdomsnamn ska snabbt kunna se vad som redan skrivits om frågan. Att Anbytarforum är upplagt på det sättet förhindrar att samma fråga ställs gång på gång.
Anbytarforum är alltså uppdelat i kategorier. Har du till exempel en fråga om en socken kan du börja med att kika i huvudkategorin Geografiskt relaterat. Vill du diskutera eller lära dig mer om till exempel kända medeltida släkter är det i Personrelaterat → Släktnamn du ska börja. Är det ett svårtytt ord du vill få hjälp med att tyda scrollar nu ner till huvudkategorin Särskilda ämnen & övrigt där du bland mycket annat intressant hittar kategorin Läshjälp.
När du klickat dig vidare från huvudkategorin till ett allt mer avgränsat ämne kommer du så småningom till ”vägs ände”. Det är först då du hittar den lilla ”Nytt ämne” – knappen som du klickar på för att starta en ny tråd eller ställa en ny fråga.
Få hjälp direkt – eller om tio år
Det bästa med Anbytarforum är alla de hängivna användarna. Många går in dagligen och läser de senaste inläggen och hjälpen brukar inte dröja. Den samlade kunskapen är enorm!
Är din fråga riktigt klurig finns dessutom chansen att du får napp på sikt. En del av trådarna byggs på i takt med att nya källor görs tillgängliga. I forumet bevaras nästan allt och det har hänt att användare av forumet har fått nya svar på en riktigt klurig släktgåta tio år efter att frågan ställdes.