Ett projekt vid Umeå universitet har resulterat i att fyra viktiga norrländska tidningar, nämligen Haparandabladet, Norrbottens-Kuriren, Sundsvalls tidning och Örnsköldsviks allehanda kommer att digitaliseras för perioden 1907-1920. I höst kommer alla kunna ta del av dem i KB:s tidningstjänst på nätet.
Vid Umeå universitet har forskargrupper och universitetsbiblioteket arbetat mot att göra fler norrländska dagstidningar digitalt tillgängliga till gagn för forskningen. De har bland annat sökt finansiering från Kempestiftelserna, som nu har bidragit ekonomiskt för att tidningarna ska kunna digitaliseras och göras tillgängliga i Kungliga bibliotekets (KB) tjänst Svenska tidningar.
Lucka kring de nordligaste länen
Enligt Ulf Sandqvist, projektansvarig avdelningschef på Umeå universitetsbibliotek, är KB:s tjänst Svenska tidningar mycket användbar för universitetets forskare och studenter. Därför har det varit angeläget att utvidga innehållet.
– Ur ett norrländskt perspektiv har det funnits en lucka i databasen med material från de nordligaste länen. Det är därför viktigt för forskningen om Norrland att Kempestiftelsen gick in i detta infrastrukturprojekt så vi kan bredda tillgången och öka representationen i databasen, säger han.
Jonas Ahlberg, som arbetar med tidningsdigitalisering på KB är glad över samarbetet och att det finns konkreta idéer på att söka mer finansiering, som det finns ett ständigt behov av om digitaliseringstakten ska kunna upprätthållas.
– Vi har bollat idéer om hur man ska kunna utöka den digitala tidningssamlingen under en tid och det är väldigt tillfredsställande att ansträngningarna nu bär frukt säger han.
Digitaliseringsarbetet kommer att vara slutfört senast hösten 2025 och tidningarna kommer då att vara fritt tillgängliga från Kungliga bibliotekets söktjänst Svenska tidningar, tidningar.kb.se.