I september hålls två webbinarier av särskilt intresse för släktforskare. På det första, som hålls den 6 september, kommer kyrkogårdarnas roll idag och i framtiden att diskuteras. Nästa webbinarium, som går av stapeln den 18 september, har svenska torp och torpares historia som tema.
Det bjuds på spännande föredrag och diskussioner som släktforskare kan vara intresserade av denna årets första höstmånad. Dessa två är gratis och öppna för alla. Läs mer om dem nedan.
6 september: Kyrkogårdarna som kulturhistoriska besöksmål
Den 6 september kl. 15 hålls ett kostnadsfritt webinarium med rubriken Kyrkogårdarna som kulturhistoriska besöksmål. Evenemanget arrangeras av Föreningen Sockenkyrkonätverket och kommer att lyfta fram hur kyrkogårdar, trots sekularisering, förblir viktiga mötesplatser.
Vilka gravar är värda att bevara och hur kan man arbeta för att bevara berättelserna som ryms på en kyrkogård? Det är ett par av frågeställningarna som kommer att tas upp.
Lokalhistorikerna Carl-Johan Ivarsson och Peter Olausson, tillsammans med Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle pastorat, diskuterar bland annat hur levnadsöden kopplade till gravstenar samlas in och bevaras. Webbinariet ger också en inblick i hur man arbetar för att utveckla och skydda kyrkogårdarnas kulturhistoriska värde. Här kan du läsa mer om ämnet för webbinariet (länk).
Webbinariet nås via följande länk: https://kau-se.zoom.us/j/6254539065
18 september: Torp och torpare under 1800-talet
Nästa webbinarium är för dig som är nyfiken på de svenska torpens historia. Torpens historia är en del av socknens historia och därför ingår ämnet i Hembygdsförbundets temaserie om socknar.
Under webbinariet kommer du få svar på bland annat följande frågor: Vad är ett torp och vad skiljer det från gårdar och backstugor? Vilka skyldigheter och rättigheter hade en torpare? Hur vad det att leva som torpare och hur försörjde man sig? Varför försvann torparna alltmer under 1800-talets andra hälft?
Föreläser gör Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet. Hans specialområden är landsbygds-och agrarhistoria från 1700 till 1950-talet.
Webbinariet hålls den 18 september 12.00-13.00 med möjlighet att dröja kvar för frågor. När du anmält dig får du ett bekräftelsemejl med länk till seminariet. Läs mer här (länk).