I kväll är det premiär för den nya säsongen av Arvinge okänd. Miljoner ska delas ut till nya okända arvingar, men att länka ihop för länge sedan brustna släktband är sällan en lätt match. Hur det kan se ut berättar Kattis Ahlström mer om i den här intervjun för Rötter.
I kväll lär många släktforskare sitta bänkade framför det första avsnittet på den nya säsongen av Arvinge okänd, som i år leds av Kattis Ahlström och Mark Levengood.
I tv-programserien eftersöks okända släktingar till personer som har gått bort utan att ha några kända arvingar. Vissa av dessa arvingar har rätt till arv på flera miljoner. För att lyckas hitta dem tar programledarna bland annat hjälp av släktforskning, som är en stor del av programmet.
– Ja det är det sannerligen. I första hand skulle man faktiskt kunna säga, säger Kattis Ahlström, när vi pratas vid på telefon.
Livsöden som berör
Både hon och Mark Levengood är erfarna programledare, med många stora tv-produktioner bakom sig. Men enligt Kattis Ahlström har arbetet med Arvinge okänd har varit speciellt.
– Jag har gjort många olika saker tidigare, men det här liknar inget annat. Till en början funderade vi mycket kring hur det skulle tas emot. Kommer vi att hitta någonting och hur ska vi få tittarna intresserade? Det handlar ju om helt okända människors öden.
Men oron visade sig vara obefogad.
– För mig har det blivit så oerhört tydligt att vi alla verkligen bär på en historia. Vi har klivit rakt in i dessa människors liv och har fått helt otroliga livsberättelser, säger hon.
Program som på något vis har med släktförhållanden att göra har också visat sig mycket populära bland tittarna. Kattis Ahlström tror att det kan ha flera orsaker.
– När det skakar i livet och i världen runt om oss så finns det i en trygghet i att veta var man kommer ifrån. Det finns en trygghet i det lilla. Sen tror jag att anledningarna till ett intresse för den egna släkten kan se olika ut. För vissa kan det finnas en tröst i att, om man till exempel känner sig ganska olik sin familj, hitta någon annan i släkten som man är mer lik, och som man kan känna gemenskap med.
Blottar oläkta sår
Arbetet med programmet har bjudit på dramatik och en del hårt slit. Kattis Ahlström berättar att de ibland har varit tvungna att åka i väg nästan på vinst och förlust, utan att riktigt veta vad de ska stöta på. Men de har också stött på oväntat starka berättelser, vilket är en av programmets styrkor.
– Bland annat får vi möta personer som har varit med om saker som krig och Förintelsen. Det ger oss en annan förståelse för historiska händelser som vi tidigare läst om, men kanske inte riktigt kunnat greppa. Genom brev och dagböcker får vi i programmet också veta om sådant som man kanske inte pratar om. Vi kommer så nära inpå folks liv, säger hon.
En skillnad Kattis Ahlström har märkt från tidigare år är att många har blivit mer misstänksamma. Kanske har vi blivit vana vid att folk försöker luras.
– Och det kan jag verkligen förstå, särskilt som vi dundrar in med vårt tv-team. Sedan drar vi ju upp gamla saker, sårigheter i folks liv och släktrelationer. Men det är fantastiskt hur det ändå på något vis brukar landa på fötterna, säger hon och tillägger:
– Jag ska inte avslöja för mycket om hur det går, men det jag i alla fall har kunnat konstatera är att vi alla ändå på något sätt vill känna till hur vad som har hänt och få frågetecknen utredda.
Egna släkten kan
bjuda på överraskningar
Den egna släkten består av en ”brokig skara människor” som betyder mycket, men som också har betytt olika mycket i olika perioder i livet.
– Båda mina föräldrar gick tyvärr bort lite för tidigt, så för min del har det i stället mer handlat om att skapa en egen liten planta. För inte så länge sedan fick jag ett barnbarn och det har också fått mig att fundera. Om ett, två eller trehundra år kanske någon kommer att vilja veta mer om hur mitt liv har sett ut, säger Kattis Ahlström.
Gedigen släktforskning är redan gjord på flera grenar av hennes släkt.
– Så det finns inte så mycket mer för mig att upptäcka där. Särskilt på min pappas sida, där det har funnits någon biskop och andra namnkunniga personer som gjort det lättare att gå bakåt i tiden. Men jag skulle tycka att det vore spännande att gräva ner mig i min mammas släkt, som har en helt annan bakgrund. Den är kanske lite mer på Arvinge-okänd-vis, att det kan dyka upp vad som helst egentligen.
Sänds klockan åtta i SVT 1
I kväll är det alltså premiär för den femte säsongen av Arvinge okänd. Om det blir fler säsonger får framtiden utvisa.
– Men det hoppas jag verkligen! Fall finns det gott om, men det är inte alltid lätt att veta vad de kommer att leda fram till. Det kan falla på många saker, som att såren är för djupa. Så vi får se, säger Kattis Ahlström.
Arvinge okänd sänds i kväll, 29 augusti, klockan 20:00 i SVT 1. Det första programmet i serien kan redan nu ses på SVT Play (länk).
En intervju med Arvinge okänds andra programledare, Mark Levengood, kommer att publiceras i magasinet Släkthistoriskt Forum lite längre fram i höst.