I fredags välkomnade vi Michael Lundholm som ny bloggare här på Rötter. Professorn i nationalekonomi har redan gjort sig bekant i släktforskarsverige som prisad skribent, författare och inspiratör. Här får du lära känna honom närmare.
Michael Lundholm, professor emeritus vid Stockholms universitet, har en bakgrund på Finansdepartementet och som vice ordförande i Riksbanksfullmäktige. Från och med nu kommer han även dela med sig av sina djupgående kunskaper i släktforskningens sköna konst här på Rötter.
Inom släktforskarrörelsen har han tidigare varit styrelseledamot och valberedningsordförande i Sveriges Släktforskarförbund samt ordförande i Svenska Genealogiska Samfundet. Han har även varit ledamot i Stockholms universitetsbiblioteks styrelse och vice ordförande i Riksarkivets vänförening Pro Memoria.
Intresset väcktes tidigt
Redan som 12-åring började han med släktforskningen, som han efter ett drygt tjugoårigt avbrott återupptog år 2000. Anorna förekommer i stort sett alla i Svealand även om det finns enstaka avstickare till Gästrikland och vidare till Bure-ätten och till Östra härad i Småland.
Michael är sedan 2015 styrelseledamot i Genealogiska Föreningen (GF), sedan 2017 redaktör för Svensk Genealogisk Tidskrift som ges ut av GF och ansvarar för arkivdelen av GF:s Släktforskarnas arkiv och bibliotek. Han driver även inom GF tillsammans med Olle Elm i Lindome ett uppskattat digitalt släktforskarkafé.
Släktforskning från början
Han har sedan 2005 publicerat drygt hundratalet kortare och längre artiklar inriktade på släktforskning och personhistoria. Handboken Källkritik och källhänvisningar publicerades 2016 av Sveriges Släktforskarförbund. Michael tilldelades 2018 Viktor Örnbergs hederspris av Sveriges Släktforskarförbund. Hösten 2018 var han under en period gästbloggare här på Rötter.
I sitt första blogginlägg, med temat ”hur man bör börja släktforska” lyfter han de brådskande och viktiga delar av släktforskningen som ofta förbises av nybörjare.