Den 1 augusti uppdaterades arkivförordningen. Riksarkivet, som har uttryckt ett behov av bland annat ett tydligare uppdrag och mer resurser till digitalisering, välkomnar ändringarna.
Ändringarna utgår från några av Arkivutredningens förslag till ny arkivlag som förordades i betänkandet Härifrån till evigheten – En långsiktig arkivpolitik för förvaltning och kulturarv (SOU 2019:58).
Regeringen har fattat beslut om en ändring av arkivförordningen som bland annat sätter ramarna för Riksarkivets roll som nationell arkivmyndighet.
Bland annat får Riksarkivet nu tydligare mandat och bättre förutsättningar för digital hantering. Det senare gäller även för övriga myndigheter.
– Riksarkivet välkomnar förändringarna och vi har haft en konstruktiv dialog med Kulturdepartementet inför beslutet. Detta ger Riksarkivet nya redskap och en tydligare reglering av digital informationshantering, men också när det gäller mottagande av statligt arkivmaterial, kommenterar riksarkivarien Karin Åström Iko.
Här är förändringarna som nu träder i kraft:
- Statliga myndigheter blir skyldiga att i god tid samråda med Riksarkivet och att upprätta överlämnandeplaner. Riksarkivet ska få meddela föreskrifter om samråd och överlämnandeplaner.
- Statliga myndigheter måste också försäkra sig om att det är möjligt att exportera och gallra data i arkivbildande informationssystem innan de upphandlas eller tas i drift.
- Riksarkivet får även möjlighet att besluta om åtgärdsförelägganden för statliga myndigheter.
– Vi ser samtidigt ett fortsatt behov av en utvecklad och moderniserad reglering på arkivområdet, inte minst för att stärka skyddet av samhällsviktig information, avslutar Karin Åström Iko.
Här kan du ta del av förordningen om ändring i arkivförordningen (PDF)