Dna-baserad släktforskning löste dubbelmordet i Linköping efter 16 års utredning, men metoden har sedan dess varit förbjuden i Sverige. Linda Kvist, släktforskare anställd av polisen, hoppas på att den lagändring snart ska bli verklighet, som ger henne rätt att använda tekniken i sitt arbete.
Linda Kvist är släktforskare på Kalla fall-gruppen i polisregion Syd med över 160 olösta mord och dråp. Hennes expertis i dna-släktforskning skulle kunna vara avgörande för att lösa flera av fallen.
– Vi har sett att det fungerar. Dubbelmordet i Linköping, ett par hundra ärenden i USA och pilotprojekt i Danmark och Norge har lyckats, säger Linda Kvist i en intervju för SVT:s lokala nyheter i Helsingborg.
Oidentifierade mordoffer
finns inte med
Regeringen har föreslagit en lagändring som kan träda i kraft nästa sommar, som skulle kunna tillåta användning av dna-släktforskning i utredningar av mord och grova våldtäktsbrott. Men det finns inget förslag om att även använda databaserna för att identifiera okända brottsoffer, något som Linda Kvist är kritisk till.
– För det första är det otroligt integritetskränkande att bli mördad. Att man sedan ska förvaras någonstans utan att någon vet vem man är i så många år. Och man vet att det finns en familj någonstans som saknar den här personen och som inte får svar på vad som har hänt, säger hon i radioprogrammet I lagens namn i Sveriges Radio P1.
Länk till programmet hittar du nedan.
Läs mer/lyssna här:
Kalla fall redo lösa mordgåtor med släktforskning 28 juli 2024 - I lagens namn | Sveriges Radio
Släktforskaren Linda den första anställd av polisen – ska lösa mordfall | SVT Nyheter