EvaJohansson RADen 17 november berättar Eva Johansson om släktforskning om sjöfolk. Foto: privat/Riksarkivet.
Gustav Vasas barndom, brev från 1523, släktforskning till sjöss och en konstvetares perspektiv på samlingar och arkiv. Det är i koncentrerad form vad som väntar i Riksarkivets höstprogram. Det första digitalt sända föredraget kan du ta del av nu på fredag.

Äntligen har säsongen börjat för Riksarkivets lunchföredrag! Som tidigare är det fredagar klockan 11:30-12:30 som gäller. Arrangemanget är kostnadsfritt och föredragen genomförs digitalt via Zoom.

Föranmälan krävs då länken till föredragen skickas till dig med bekräftelsen på din anmälan. Riksarkivet kommer att fylla på med länkar till föranmälan efterhand på sin webbplats. 

Här är vad föredragen kommer att handla om: 

Den unge Gustav Eriksson – ett kungaämne? (29 september)

Riksarkivets Roger Axelsson nyanserar i föredraget bilden av kungens barn- och ungdom. Föredraget är kostnadsfritt. Föranmälan krävs. Sista anmälningsdag 27 september. Mer info och anmälan hittar du här.

1523 – vad breven har att berätta. (20 oktober)

Drygt 230 svenska brev från 1523 har bevarats till vår tid. Vilken bild ger de av märkesåret för Gustav Vasa? Sara Risberg från Riksarkivet berättar. Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.

Släktforska om sjöfolk (17 november)

Sjömän är en väldokumenterad yrkesgrupp. Tack vare sjömanshusens arkivhandlingar kan vi hitta mycket information om sjömannens arbetsliv till sjöss, om resorna och om fartygen. Hur du hittar denna information berättar släktforskaren Eva Johansson, som skrivit handboken "Släktforska om sjöfolk". Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.

Ordnade samlingar och oväntade ansamlingar (15 december)

Konstvetaren Olle Wilson berättar om spännande möten med sitt forskningsmaterial. Föranmälan krävs. Mer info och länk till anmälan kommer ut senare.

 

Dagboksuppslag Fritiof Englunds samlingBilden visar ett uppslag ur en dagbok i Fritiof Englunds samling. Foto: Riksarkivet.

Nytt i Digitala forskarsalen: Dagböcker och resebeskrivningar

Nyligen uppdaterade Riksarkivet sin digitala forskarsal med det nya ämnesområdet Dagböcker och resebeskrivningar. På den finns numera samlat länkar till skannade dagböcker, resejournaler, historier och inspiration som ingår i arkiv som förvaras av Riksarkivet.

Här hittar du den nya sidan.

Annonser