Jean Baptiste Bernadotte med födelsenotis.I födelsenotisen står det Jean Bernadotte, men för att skilja sig från sin bror kallades han senare Jean-Baptiste. Bildkällor: Service Historique de la Défense, GH6YD7 och Wikimedia Commons.

För första gången har franska släktforskare och arkivarier digitaliserat och tillgängliggjort en stor mängd historiska dokument rörande Jean Baptiste Bernadottes liv, innan han blev Sveriges kung. Här kan du titta på dem.

Inför Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum på tronen har franska släktforskare och arkivarier samlat historiska dokument om hans förfader Jean-Baptiste Bernadotte. De berättar om hans liv innan han blev kung Karl XIV Johan i Sverige och den förste av en lång rad Bernadotter på den svenska tronen.

Dokumenten, från fem olika arkiv, finns nu för första gången någonsin publicerade i ett digitalt släktträd för ätten Bernadotte på släktforskningssajten geneanet.org.

De berättar om Bernadottes resa från en blygsam uppväxt i franska Pau till rollen som krigsminister under Napoleon och sedermera ämbetet som kung över Sverige och Norge.

Äktenskapskontraktet, undertecknat av Bernadotte, Désirée Clary och fyra medlemmar i Bonapartefamiljen. Äktenskapskontraktet, undertecknat av Bernadotte, Désirée Clary och fyra medlemmar i Bonapartefamiljen. Källa: Archives départementales des Hauts-de-Seine, 3E SCE/323.Blivande drottningen skötte sina egna pengar

Bland de över tvåhundra år gamla dokumenten som publicerats finns personliga brev och officiella dokument – brev, inskriptioner, militärregister och till och med en rapport från den franska polisens spioner.

Här finns äktenskapskontraktet mellan Jean-Baptiste Bernadotte och Désirée Clary, blivande drottning Desideria. Där framgår det att Désirée behöll kontrollen över sin egen ekonomi, vilket var ovanligt vid tiden.

“För det första kommer det inte att finnas någon egendomsgemenskap mellan de framtida makarna. De kommer att åtnjuta separat det som tillhör dem, avvika från och för detta ändamål avstå från bestämmelserna i alla lagar, seder och bruk som inför egendomsgemenskap och att åtnjuta av nämnda framtida hustru det fria och fullständiga förfogandet över sin egendom, att få tillgång till och erhålla sin inkomst och att agera i alla sina personliga angelägenheter.”

Känd för ordning och diciplin

Bland dokumenten finns också den petition där Bernadottes män rekommenderar att han befordras till general, ett ämbete som före revolutionen bara kunde innehas av adelsmän:

“Det är honom som 71:e halvbrigaden har att tacka för sitt utmärkta rykte. Det är han som upprätthåller den ordning och disciplin som har gjort honom känd.”

Det digitala släktträdet och alla de tillhörande dokumenten finns att se kostnadsfritt på sv.geneanet.org.

Petitionen för att befordra Bernadotte till general, signerad av hans män. Petitionen för att befordra Bernadotte till general, signerad av hans män. Källa: Service Historique de la Défense, GH6YD7.

Om Geneanet

Geneanet grundades i Paris 1996 och är en av de större släktforskningstjänsterna i Frankrike och Europa. Geneanet är numera en del av Ancestry, och är en samarbetsbaserad sajt skapad av släktforskare och samlar idag av omkring 5 miljoner medlemmar.

Läs mer på www.geneanet.org

Annonser