malmo ordforande webb nyMalmö Släktforskarförenings ordförande Alf Johansson. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
Malmö Släktforskarförening är redan i full gång med arbetet inför nästa års mässa, som hålls i Baltiska hallen i Malmö. Föreningens ordförande hoppas att spännande föredrag och snabb-släktforskning på scen locka både nördar och nybörjare.

– Här i Östersund har vi passat på att få lite input och träffa folk, berättade föreningens ordförande Alf Johansson när vi fångade honom i farten under årets släktforskardagar.

Han berättar att Malmö Släktforskarförening redan har varit i gång med planeringen inför nästa års släktforskardagar i ungefär ett och ett halvt år. Från årets släktforskardagar tar föreningen med sig en hel del erfarenheter.

Enligt Alf Johansson har den goda stämningen varit utmärkande.

– Alla har varit trevliga och avslappnade och det som har behövts fixas på plats har vi fått hjälp med direkt.

Inslaget av den jämtska marknadstraditionen har också gjort intryck.

– Utomhusmarknaden har varit väldigt trevlig. Exakt så blir svårt att göra i Malmö, men vi har funderat på foodtrucks som ett komplement till befintliga restauranger. Och i Malmö måste det ju naturligtvis finnas möjligheten att köpa en god falafel!

Vill kunna nå många

Arbetsgruppen har också funderat mycket på hur de ska locka nya släktforskare till mässan.

– Nördarna ska ju få sitt så klart, men vi vill även att mässan ska passa dem som inte redan är invigda, säger Alf Johansson.

Han poängterar att marknadsföringen är en viktig del. Föreningen har bland annat inlett ett samarbete med kommunen och regionen och hoppas kunna nå ut via deras kanaler.

– Det måste synas överallt på stan att det kommer att hållas en släktforskningsmässa i Baltiska hallen. Ingen som släktforskar och som skulle vilja gå ska kunna missa det.

En annan, lite mer ovanlig idé som bollats är så kallad speed-släktforskning, kanske på en scen. Publiken kan då följa släktforskningen live, utförd av experter.

Hålls i Baltiska hallen

Släktforskardagarna 2024 hålls i Baltiska hallen Malmö 24–25 augusti och arrangeras av Malmö Släktforskarförening. Senast Släktforskardagarna hölls i Skåne var 2008, då Malmö stod värd för den stora släktforskningsmässan.

Baltiska hallen är en del av Stadionområdet, ett av Europas största idrottsområden som ligger vid Pildammsparken, cirka två kilometer från centrala Malmö. Den invigdes 1964 i samband med 50-årsjubileet av Baltiska utställningen som ägde rum på platsen 1914.

Den är numera en klassisk arena som har huserat sportevenemang som Davis cup i tennis och världsmästerskap i handboll såväl som konserter av Rolling Stones, Johnny Cash och Ulf Lundell. 

 

Annonser