slatter foto Joel Nilsson CC BY scaled e1682419506973Slåtter med lie är ett levande kulturarv som fortfarande utförs på många ställen. Foto: Joel Nilsson (CC BY).
Den 8–10 september 2023 sätts ljuset på kulturarvet runt om i landet. Många unika kulturhistoriska miljöer håller öppet och det finns massor av guidningar, vandringar och andra aktiviteter att utforska. Var med du också!

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet. 

Till årets program, som pågår den 8-10 september, består av över 240 lokala arrangemang i 19 olika landskap. Fler kan dessutom tillkomma då anmälan för arrangörer är öppen några dagar till.

Till exempel kan du vara med och inviga storhässjan vid ErskMatsgården i Hassela, följa återkomsten av hästspårvagnar på Norrmalmstorg i Stockholm, delta i bärnstenssafari i Falsterbo, eller bestiga kyrktornet i Åmål och få skåda ut över staden? Det är några av alla aktiviteter som finns att välja bland på Kulturarvsdagen 2023.

Från generation till generation

Med årets tema “Levande kulturarv” har kulturarvsinstitutionerna uppmuntrats att lyfta fram de metoder, kunskaper och färdigheter som har överförts från en generation till nästa, och som fortfarande används idag.

Kulturarvsdagen ska bidra till att synliggöra den breda palett av kulturarv som finns i hela landet. Under tre dagar deltar lokala arrangörer med visningar och berättelser om kulturhistoriska personer, händelser och platser.

Alla arrangemangen presenteras landskapsvis på raa.se/kulturarvsdagen.

Annonser