Emiweb är en sökbar databas och ett verktyg för emigrant- och immigrantforskning. I databasen finns uppgifter om miljontals utvandrare och invandrare från och till Norden. De grundläggande källorna är kyrkobokföringen, statistiskt material och passagerarlistor och perioden som omfattas är i första hand åren 1820–1950.
Under förra året fick skandinaviens största migrationsdatabas, Emiweb, en uppfräschning och en ny plattform. Nu hoppas entusiasterna bakom projektet att den förbättrade släktforskningstjänsten ska hjälpa fler att hitta spännande detaljer om släktens utvandrare och invandrare.
Hon är en av eldsjälarna bakom projektet
Anna-Lena Hultman är en av våra främsta experter på emigrantforskning och hon har hjälpt åtskilliga svenskamerikaner att hitta sina rötter i Sverige. Tidigare var hon värd för databasen Emibas och numera är hon en del av teknikgruppen i Emiweb, som är både en släktforskningsresurs och en ideell förening.
Under studieresor till USA har hon bland annat fotograferat kyrkböcker och gravstenar från de svenska församlingarna.
I Emiweb finns numera en mängd nya dokumenttyper, bland annat enskilda migranters egna arkiv, fotoarkiv och klipparkiv från svenskamerikanska tidningar. Flera av databaserna länkas till originaldokument, vilket ger en detaljerad bild av en släkts resor och migrationsmönster.
– Nya databaser ligger på väntelistan att publiceras. Vi jobbar också med "tvättning" av den stora databasen Emigranter i svenska kyrkböcker. Där finns det många fel vad gäller födelseförsamlingarnas länstillhörigheter och gårdsnamn som registrerats som födelseförsamlingar. Vi kommer också att ta bort dubbletter, säger Anna-Lena Hultman.
Här kan du ta en titt på vilka databaser som ingår i tjänsten.
Emigrantforskning lockar nya släktforskare
Emigrantforskningen är mer aktuell än någonsin nu när dna-släktforskningen har ökat under de senaste åren, det är någonting hon har märkt av.
– Många som dna-testar sig får träffar på amerikanska släktingar som tidigare var okända. Det har lett till nya släktkontakter. Det är lättare att hitta gemensamma anor med de amerikanska matchningarna, eftersom de ofta bara har en linje till Sverige, säger hon.
Tillsammans med Ted Rosvall har Anna-Lena skrivit boken Emigrantforska på nätet och i somras kom samma duo ut med en helt ny bok om emigrantforskning: Följa John: Släktforska i utvandrarnas spår.
Fakta om Emiweb
Emiweb är ett projekt och drivs som en ideell förening med syfte att utveckla, driva och tillhandahålla databasen och webbplatsen med samma namn. Initiativtagare är ledande organisationer inom migrationsforskning i Norden.
Innehållet i Emiweb tillhandahålls av ett antal arkivägare, som på detta sätt tillgängliggör sitt material för forskare över hela världen. Perioden som omfattas är i första hand åren 1820–1950 och uppgifterna bygger till största delen på kyrkobokföring, statistiskt material och passagerarlistor.
För privatpersoner har ett årsabonnemang en förstagångskostnad på 600 kronor. Att förnya årsabonnemanget kostar 350 kronor. Du kan också köpa tillgång till databasen under tre månader för 200 kronor. Att prova på är gratis, men då är sökningen begränsad.
Här kan du läsa mer och prova Emiweb