UMFA53810 1927 webbHär saltas det sill i stora lass på Hedvigs­holmen vid Marstrand omkring 1890-talet. Foto: Axel Olsson/Bohusläns museum

SHF_nr_3_2023_omslag_webb.jpgVad vet du om släktens fiskarborgare, strandsittare, fiskarfruar, lotsar, säljägare, båtbyggare, smugglare och strandridare? I det pinfärska numret av Släkthistoriskt Forum får du veta mer om människorna och det hårda livet i vårt lands många skärgårdssamhällen.  

Går vi bara ett drygt hundra år tillbaka i tiden var tillvaron i skärgården en helt annan än den är i dag. I havet fanns skatter att bärga för den som kände till var fisken höll till, men det skördade också mångas liv. Sillen, eller strömmingen som den kallas på ostkusten, spelade en stor roll, men även släktbanden var viktiga i den hårda miljön.

I det nya numret av magasinet Släkthistoriskt Forum får du bland annat veta mer om överdådiga storsillsperioder, om de yrkesstolta fiskarna, men också om de många andra som försörjde sig på andra sätt i skärgårdens samhällen.

Vilken källa ska jag lita på?

uppslag kallor eva

Vi vet att vi ska bygga våra släktträd med hjälp av uppgifter ur primärkällor. Men vilka källor kan räknas till dem? Och vad gör vi när källorna inte verkar stämma överens?

I det nya numret ger Eva Johansson tips på hur du kan navigera bland de dokument och databaser, primär- och sekundärkällor som berättar om släkten.

Så fyller du hålen med hjälp av dna

uppslag dna 3 2023
Vi är många som har retliga hål i våra släktträd där det är tomt eller står ”okänd” i stället för ett namn. Dna har revolutionerat möjligheterna att få svar om våra biologiska anor. Men vad ger en bra start? Dna-experten Christina Sagersten ger sina tips på de första stegen som kan leda till en framgångsrik jakt på dina okända anor.

I det nya numret hittar du även en artikel om vad du som vill skriva om känsliga ämnen i din släkts historia. Vad säger lagen, och vad rymmer den oskrivna etiken? Det och mycket annat smått och gott bjuder vi på i Släkthistoriskt Forum 3/2023.

Det senaste numret når många prenumeranter i fredags och det går även att köpa som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

Att prenumerera kostar från 199 kr om året.

Här kan du läsa mer om våra prenumerationsalternativ

Annonser