inlandsbananInlandsbanan passerar bland annat orten Ulriksfors. Foto: Håkan Wike.
Tycker du att resan är en del av målet? Är du intresserad av järnvägshistoria? Då bör du passa på att ta Inlandsbanan till Östersund i sommar. Släktforskardagarnas besökare får 20 procents rabatt på biljetten.

Inlandsbanan erbjuder både tågresor, paketresor och upplevelser längs den natursköna sträckningen, som särskilt i norr genomkorsas av stora älvar och andra större vattendrag. Därför finns över 250 järnvägsbroar längs med banan, många av dem historiskt intressanta.

Nu erbjuds en rabatt på resor med Inlandsbanan till Östersund för Släktforskardagarnas besökare. För att utnyttja rabatten anges koden Sfd2023 vid bokningen. Här kan du läsa mer och boka din resa.

Fler rabatter och extraöppet

Jamtli entreFoto: Jamtli.Den som visar upp sin inträdesbiljett till Släktforskardagarna får även 20 procent i rabatt på inträdet på Jamtli, friluftsmuseet där besökare kan uppleva historien strosandes mellan bevarade byggnader och miljöer från en svunnen tid.

För den som är installerad i Östersund redan under fredagen den 25 augusti erbjuds fler släktforskningsorienterade aktiviteter. Till exempel håller Riksarkivet i Östersund och Föreningsarkivet i Jämtlands län öppet för besök och forskning i läsesalen. 

Vi kommer också att få chansen att stifta närmare bekantskap med Östersund genom att följa med på en historisk stadsvandring med guide.

Läs mer om aktiviteter och erbjudanden på Släktforskardagarnas webbplats

Mer om Inlandsbanan

De första tankarna om en förbindelse mellan landets nordligaste och sydvästliga delar presenterades redan i slutet av 1800-talet. Men det tog tid innan järnvägen mellan Kristinehamn i söder och Gällivare i norr stod klar. När Inlandsbanan invigdes 1937 hade bygget pågått i nästan 30 år och tiden hade redan hunnit i kapp det stora projektet, som snart tappade resenärer, bland annat på grund av den ökade biltrafiken från 1900-talets mitt.

Men vid avregleringen av järnvägstrafiken i början av 1990-talet gjorde ett tiotal kommuner gemensam sak och tog över den då nedläggningshotade delen av banan. I dag hålls trafiken igång av nitton kommuner längs Inlandsbanan genom ett gemensamt bolag.


sfd2023_logo.jpgSläktforskardagarna 2023

I år hålls Släktforskardagarna i Östersund den 26-27 augusti. Arrangörer är Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2023.se.

 

Annonser