foredrag kollageGunilla Nordlund, en handfull dna-släktforskare och Christopher O´Regan är några av föredragshållarna på årets Släktforskardagar i Östersund.
Nu när våren känns i luften börjar som vanligt också längtan till Släktforskardagarna att väckas. I år bär det av till Östersund den 26-27 augusti och föreläsarprogrammet lär med en spännande blandning av lokal historia, släktforskning över nationsgränserna, dna-släktforskning och mycket annat knappast göra någon besviken. Här är några höjdpunkter med länkar direkt till programmet.

Temat: Mittnorden – från kuster och fjäll

Då de tidiga kommunikationslederna främst gick över vatten, har man i Jämtland genom århundradena knutit kontakter och bildat familjeband över nationsgränserna. Det kulturella utbytet var särskilt stort med Norge, men även med länderna kring Östersjön.

Många av föredragshållarna anknyter till detta. Håkan Tunón som kommer att föreläsa om den norsk-svenska fäbodkulturen och Maria Press om släktforskning i Norge. Kari-Matti Piilahti och Peter Ragnvaldsson från Helsingfors lär ut hur man släktforskar i Finland, Ryssland och Ukraina. Christopher Thiele berättar om släktforskning i Estland och uppmärksammar även människorna i Gammalsvenskby.

Om konsten att levandegöra människoöden

Gunilla Nordlund är journalist på Sveriges Radio och har tillsammans med sin tidigare kollega Elisabeth Renström under många år lett det populära radioprogrammet Släktband i P1.

I sitt föredrag Att levandegöra människoöden i radio kommer Gunilla Nordlund berätta om några av de släkthistorier som berört henne extra mycket och hur redaktionen arbetat för att levandegöra äldre historier. Även om hur hon i systerprogrammet Familjehemligheten möter människor som genom en avslöjad familjehemlighet fått en ny syn på sig själv och sin historia.

Christopher O´Regan: En förlorad värld

Författaren och 1700-talskännaren Christopher O’Regan har skrivit flera böcker om den gustavianska tiden och har även medverkat som expert och programledare i tv. Under Släktforskardagarna tar han oss med på en fascinerande resa till den gustavianska eran och låter er få möta människor från en svunnen värld. Det vill vi inte missa!

Jämtländsk historia ur flera perspektiv

Bland föredragshållarna är det också flera som lyfte jämtländsk historia. Svenbjörn Kilander kommer till exempel att hålla föredraget Jämtland i brytningstid, och Anders Hansson berättar om Alkemisterna på Galhammar, som också är ett stycke spännande lokalhistoria. Josefin Devine är fil. dr i nordiska språk och har skrivit en bok om ortnamnen i Hackås och Ovikens socknar i Jämtland. I sitt föredrag berättar hon om ortnamnsarkivets samlingar och upptecknare. Tommy Kuusela och Eva Thelin berättar om Jämtland och Härjedalen i Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

Två av föredragen har samisk anknytning: Ewa Ljungdahl presenterar en bit ovanlig historia genom två sydsamiska kvinnoporträtt och Markus Fjellström berättar i sitt föredrag om glaciärarkeologiska inventeringar i svenska Sapmi.

Dna-släktforskare på hemmaplan

Inga släktforskardagar utan dna heter det numera. Flera av de som gjort sig kända som duktiga dna-släktforskare råkar faktiskt ha sina rötter i Östersundstrakten. Peter Sjölund är kanske den mest kända och på Släktforskardagarna kommer vi att få höra honom föreläsa om hur du dyker djupare i släktens dna. Ingeborg Arvastsson, även hon bördig från Jämtland och entusiastisk dna-släktforskare, berättar i sitt föredrag En bit historia, kampen för kvinnlig rösträtt om kvinnorättskämparna i sin egen hemby Oviken.

Det blir fler föredrag om dna: Den sydsvenska dna-forskaren Linda Kvist berättar i sitt föredrag om när dna-resultat förändrar livet och Fredrik Mejster håller föredrag om arbetet bakom kulisserna på ”Genjägarna”.

Claes Westling om våra historiska arkiv – en slumrande skatt

Claes Westlings föreläsning har samma namn som titeln på hans senaste bok, i vilken han berättar om det forskningsmaterial som används allt mindre. Närmare bestämt hisnande 95 procent av alla de handlingar som ryms i Riksarkivet och som ännu inte är digitaliserade. Vi hoppas på att hans föreläsning ska tips på nya spännande källor som kan ge liv åt släktforskningen. Här kan du läsa mer om den.

Mycket mer i programmet

I föredragsschemat hittar vi många fler spännande föredrag om exempelvis soldatforskning, tidningar som källa för släktforskning, historiska kartor och andra spännande ämnen som inte hör till de tidigare nämnda kategorierna.

Släktforskardagarnas webbplats hittar du hela schemat och kan klicka dig vidare till var och en av föredragshållarna via rullisten som dyker upp under rubriken Föreläsningar.


sfd2023_logo.jpgMer om Släktforskardagarna 2023

I år hålls Släktforskardagarna i Östersund den 26-27 augusti. Arrangörer är Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2023.se.

Annonser