O Cronberg Glenfinnan ViaductLångt ifrån alla fick en sådan här pampig, tryckt likpredikan vid sin bortgång. Vad kan vi få reda på om dem? Här syns en likpredikan över Marten Trautzich. Foto: Uppsala universitetsbibliotek.
Vad kan prästens utvalda bibelcitat berätta om våra förfäder? Det är en av flera spännande frågor som ställs i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok. 

I årets upplaga av Släktforskarnas årsbok står släktforskaren Mikael Isacson för artikeln Bibelord som genealogisk källa: Kyrkoherde Andreas Berglin och begravningsböckerna i Hol, Horla och Siene.

IMG 3778 mikaelMikael Isacson. Foto: privat.Vill du i korta drag berätta om vad din artikel handlar om?

– I begravningsböckerna i Hol, Horla och Siene församlingar finns något ovanligt. 1709-1729 noteras bibelverser vid omkring hälften av begravningarna. Det är dem som min artikel tar sin utgångspunkt i. De borde ha lästs vid begravningen och prästen tagit sin utgångspunkt från dem i sin likpredikan. Frågan blir då om valet av bibelord kan säga oss något om de som begravdes, även när vi inte har likpredikan bevarad. Och i några fall går det. Tyvärr gäller det knappast mina anfäder och anmödrar, men andra får förhoppningsvis glädje av mina resultat. 

Vad upptäckte du under arbetets gång?

– Jag lärde mig en del om hur begravningar gick till i början av 1700-talet. Och slogs, som så ofta, av att det som bevarats i kyrkböckerna till stor del beror på hur enskilda präster tolkat sitt uppdrag. Det är till exempel bara en präst som har noterat bibelverser i begravningsboken, trots att alla präster läste (och läser) avsnitt ur Bibeln vid begravningar. 

Vad är ditt bästa tips för den som är sugen på att skriva om sin egen eller någon annan släkt?

– Var nyfiken på detaljer i det material du har och gräv vidare i det.

Här kan du läsa mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2023

Sista chansen att förköpa årsboken i helgen

arsboken 2023 forbestall webb
Till och med 30 april kan du förköpa Släktforskarnas årsbok 2023 för 345 kr inkl. frakt (ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr). Förköpt årsbok levereras till din brevlåda före midsommar.

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till Premium Guld, där årsboken ingår.

Logga in på www.rotter.se eller gå till sidan Prenumerationer för att beställa.

premium guld charlottes kollage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser