O Cronberg Glenfinnan ViaductSmed i arbete, enligt Olaus Magnus "Historia om de nordiska folken".
Den som hittar valloner i släkten har ofta spännande forskning framför sig. I årets upplaga av Släktforskarnas årsbok får vi lära känna den vallonske spiksmeden Gilius Matsson. Här berättar artikelns författare, Martin Ståhl, mer om sitt bidrag.

Med hjälp av ett rikt källmaterial tecknar arkivarien och författaren Martin Ståhl ett levande porträtt av en av de allra första vallonerna som invandrade till vårt land.

I sin artikel i Släktforskarnas årsbok berättar han om Gilius Matsson, som kom till Sverige redan före 1597. Den stora vallonska invandringsvågen skulle komma igång först flera årtionden senare.

Varför blev just Gilius Matsson ämnet för din artikel?

martin ståhlMartin Ståhl. Foto: privat.– Trots att han ofta nämns i litteraturen är förvånansvärt lite utforskat om honom. Uppgifterna är knapphändiga och delvis felaktiga. Över lag är det dåligt med framställningar där enskilda valloner har granskats närmare. I min artikel vill jag råda bot på det, genom att presentera en mer uttömmande skildring av honom. Jag har tagit hjälp av ett ganska rikt källmaterial, i form av bland annat fogderäkenskaper, domstolshandlingar och kungliga brev.

Vad är det som tjusar med just släktforskning om valloner?

– Det är jättekul att upptäcka valloner i släkten! Vallonerna utgjorde en säregen och avgränsad befolkningsgrupp. De spelade också en mycket viktig roll i Sveriges utveckling mot stormakt, vilket gör dem intressanta. Jag tror att det finns mycket kvar att utforska om enskilda valloner och jag hoppas att jag genom min artikel kan inspirera andra till fortsatt forskning.

Härstammar du själv från valloner?

– Ja, jag härstammar från minst två vallonsläkter, varav den ena härleder sitt påbrå till textens huvudperson, Gilius Matsson.

Förköp årsboken med rabatt till och med 30 april

arsboken 2023 forbestall webb
Till och med 30 april kan du förköpa Släktforskarnas årsbok 2023 för 345 kr inkl. frakt (ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr). Förköpt årsbok levereras till din brevlåda före midsommar.

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till Premium Guld, där årsboken ingår.

Logga in på www.rotter.se eller gå till sidan Prenumerationer för att beställa.

premium guld charlottes kollage

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser