Rombouts Adriaen Wellcome Library London webbPlåsterborttagning. Målning av ­Adriaen Rombouts från 1600-talets mitt. Bildkälla: Wellcome Collection.
medicinerFlaska med pulveriserad mumie från 1920-talet. Arsenikdosan är inte daterad, men ska enligt uppgift vara från Smedjebacken. Foto: Apotekar­­societetens museum.Vad för mediciner köpte våra anfäder och anmödrar på apoteket? Vem vände de sig till när de blev sjuka? Och vilken roll spelade kändisar som Lundakvinnan, Västeråsgumman och Vingåkersgubben i den svenska sjukvårdens historia? Följ med på en rätt så hårresande resa genom läkekonstens vindlande vägar i det nya numret av Släkthistoriskt Forum.

Det var verkligen inte bara läkare som försökte förstå sig på de sjukdomar och farsoter våra föregångare drabbades av. Långt innan läkarvården blev någonting för de flesta gjorde även yrkesgrupper som barberare, kirurger, barnmorskor, apotekare, kloka gummor och gubbar sitt bästa för att med hjälp av läkande örter, besvärjelser, kurer eller dieter bota sjukdom och förlänga liv.

Men hur gick det egentligen för dem? Det kan du läsa om i Släkthistoriskt Forum nr 3 2023, som nu har nått de flesta prenumeranterna.

SHF nr 2 2023 OMSLAG webb

Dna-skolan med Christina Sagersten

Numret bjuder också på ett viktigt tips till nyblivna dna-släktforskare. Denna gång är det dna-experten Christina Sagersten som står för Dna-skolan. Hon delar med sig av en enkel men vinnande teknik för att hålla reda på dna-släktforskningen. Perfekt för dig som ännu inte riktigt kommit igång.mall uppslag dna webb

Vad finns var i arkivtjänsterna?

Finns inte det du söker i den ena tjänsten kan det finnas hos den andra. Eva Johansson går i det här numret grundligt igenom skillnaderna mellan två av våra största arkivaktörer, Riksarkivet och Arkiv Digital. I artikeln ger hon oss inte bara en överblick utan också många värdefulla tips på små och stora skatter som kan hittas i tjänsterna.

mall uppslag eva

Numret bjuder som vanligt även på nyheter om släktforskning, recensioner av aktuella böcker för släktforskare och annat smått och gott.

Det senaste numret når många prenumeranter under dagen och du som inte prenumererar kan köpa det som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

SHF krans
Helt år med SHF från 349 kr

Vill du komma anfäderna och anmödrarna lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Då ska du prenumerera på Släkthistoriskt Forum, tidningen för alla släktforskare.

Du får en årsprenumeration på magasinet för prisvärda 349 kronor

Här kan du läsa mer om alla prenumerationsalternativ

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser