arkiv digital dombok webbEtt uppslag ur domboken från Gästriklands domsaga, 1760-tal. Foto: Arkiv Digital
Nu är Arkiv Digitals tjänst för beställningsfotografering tillbaka. Domböcker digitaliseras till ett något lägre pris, men andra handlingar kan också beställas.

Med Arkiv Digitals beställningsfotografering kan den som vill att fotograferingen av en specifik dombok prioriteras kan köpa tjänsten. När boken fotograferats av på arkivet görs volymen tillgänglig i Arkiv Digitals tjänst. Till glädje inte bara för beställaren, utan även för alla andra med abonnemang hos Arkiv Digital.

I domböckerna kan du hitta uppgifter om släktingar som varit i slagsmål, som vittnat om en händelse eller som köpt och sålt en gård. Tinget var inte bara domstol utan också en plats där man träffades, bytte erfarenhet och skvallrade. Därför ger domböckerna dig också värdefull information om byarnas historia och om hur samhället fungerade förr i tiden. Domböckerna är även en utmärkt källa för att hitta fäder till oäkta barn.

Vad är redan digitaliserat?

En hel del domböcker har redan digitaliserats av Arkiv Digital. Ett tips för att hitta böcker där just "dina" släktingar skulle kunna finnas är att, i Arkiv Digitals tjänst gå till Arkivsökning och sedan välja häradsrätt under Arkivtyp. Då får du upp en lista med alla häradsrätter och i de flesta häradsrätter bör det finnas åtminståne några domböcker.

Även Riksarkivet har digitaliserat domböcker, om än inte i en så stor omfattning. Kategorin Brott och straff bland Riksarkivets ämnesområden är en ingång som ger en överblick av vad som finns.

Pris per volym

Priset är 295 kr per volym och beställer du fotografering av minst fem volymer vid samma tillfälle får du 20 procents rabatt.

Priset ovan avser just domböcker. Om du vill beställa andra handlingar än domböcker kostar det 395 kr per volym.

Läs mer om Arkiv Digitals beställningsfotografering här

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser