slaktforsknings publikationerDe tre senaste mottagarna av utmärkelsen: Det gamla trädet med Odqvistar (2022), Piteborgare (2021) och Andrarums socken: Invånarna, med gårdar och torp, under 300 år (2019).
Fram till den 31 januari har alla möjligheten att nominera en bok, databas eller nätbaserad publikation till utmärkelsen Årets släktforskningspublikation

Med priset Årets släktforskningspublikation vill Sveriges Släktforskarförbund lyfta fram goda exempel på släktforskning som gjorts tillgänglig i tyckt form eller digitalt, som databas eller publikation på nätet. Det kan röra sig om forskningsresultat som gäller enskilda släkter, grupper av släkter eller grupper av familjer eller exempelvis familjeregister för en socken.

"Årets" i prisets namn ska inte tolkas bokstavligt utan även publikationer utgivna året före nomineringsåret kan föreslås. Prissumman är 5 000 kr.

Senast den 31 januari behöver förbundskansliet ha fått in nomineringen tillsammans med ett exemplar av publikationen. Detta för att förbundsstyrelsen ska ges en större möjlighet att titta närmare på alla publikationer i god tid innan vinnaren ska utses i april. 

Nomineringen e-postas till kanslichef Johanna Schillerström:johanna@rotter.se alternativt postas till: Sveriges Släktforskarförbund, Löfströms allé 7, 172 66 Sundbyberg.

Tidigare mottagare av Årets släktforskarpublikation:

Under förra året var det boken ”Det gamla trädet av Odqvistar” av Odqvists släktförening som utsågs till Årets släktforskningspublikation. Boken, med Malin Älmegran som huvudförfattare, är en släktbok som riktar sig både till släktforskare och till personer med mera allmänt intresse för västgötabygden, där den har sitt ursprung.

Tidigare har dessa publikationer mottagit utmärkelsen:

Fler utmärkelser att nominera till innan 31 mars

victor ornberg bohusl museumVictor Örnberg, fotograferad 1882-1893. Foto: W. Eurenius/Bohusläns museumDen 31 mars är det sista datum för att nominera till förbundets övriga utmärkelser och stipendium, som utgörs av:

Victor Örnbergs Hederspris med en prissumma på 10 000 kr till en person eller organisation som har gjort stora insatser för släktforskningen.

Årets Eldsjäl som är ett pris som vill belöna initiativ och framåtanda inom släktforskarrörelsen. Det tilldelas en släktforskare som entusiasmerar andra med sitt engagemang för släktforskning.

Genealogisk Ungdoms stipendium som kan delas ut till en person eller organisation som har en påbörjad verksamhet, till exempel ett publiceringsprojekt eller ett webbprojekt, som har verkat för att främja forskning bland yngre. Eller till en förening/institution som verkat för att främja forskning bland yngre, kanske en skola, ett arkiv eller ett bibliotek.

Läs mer om utmärkelserna och stipendiet här

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser