ansikten fra 1700Ålderdomshemmet i Skredsvik drevs av ortens församling och byggdes ursprungligen som barack för officerare på 1890-talet. Foto: Karl Josefsson-Björk/Bohusläns museum
Under dagen når årets sista nummer av magasinet Släkthistoriskt Forum tusentals prenumeranter runt om i landet. Denna gång handlar temat om någonting som många av oss ser fram emot: pensionen. Men inte många av våra föregångare kunde räkna med en välförtjänt vila. För vissa blev ålderdomen en kamp på liv och död.

nr 4 2022 rakt ovanifran


I början av 1900-talet blev Sverige det första landet i världen att införa allmän pensionsförsäkring. Ändå kan vi inte direkt slå oss för bröstet. Tillvaron som gammal var dessförinnan långt ifrån den välförtjänta vila vi förväntar oss idag.

Under en stor del av vår historia har fattiga äldre stuvats in på fattighus, i trånga backstugor eller tvingats till tiggeri. Men fanns det tillgångar i boet fanns det förstås också sätt att trygga sin ålderdom.

I temat På äldre dagar berättas om spännande källor som avslöjar våra föregångares mer eller mindre framgångsrika sätt att försörja sig när krafterna tröt.

Och ättestupan då? Ja, den vältraderade myten får du också veta mer om ursprunget till.

Vad är WATO?

I Dna-skolan har vi hittills lärt oss hur vi kan använda dna för att visa att mormors far verkligen var hennes biologiske far. Men hur går man till väga för att hitta en okänd ana man saknar namn på?

dna_skolan_johanna.jpgJohanna Lindh är professionell dna-släktforskare och ett nytt ansikte i DNA-skolan. What Are The Odds (WATO) är ett gratisverktyg för dna-släktforskare som finns tillgängligt på nätet. I det här numrets dna-skola förklarar dna-experten Johanna Lindh hur du med verktygets hjälp steg för steg räknar ut sannolikheten för olika släktskap.

Svenska genvägar
till släktens emigranter

Ted Rosvall har tidigare berättat om de stora internationella källorna till våra emigrerade släktingar.

Nu har turen kommit till svenska databaser, register och andra resurser. Det finns nämligen en hel del sådana och ofta ger de en bra ingång, kanske rentav en genväg, rätt in i källmaterialet.

Julstämning och lästips

lojliga familjerna ca 1910 taletVariant av kortspelet ”Löjliga familjerna” från 1910-talet. ­Motiven från folktron är illustrerade av Maj Lindman.
Julen är nära och för många är det en tid för att samlas med familj eller vänner runt sällskapsspel i stugvärmen. Det gjorde även många av våra anor under den något lugnare vintertiden. Men vad spelade de egentligen? Vi tänder ljusen och låter tärningarna rulla.

Dessutom bjuder det här numret på en härlig bokspecial för dig som föredrar hårda paket av det släktforskningsrelaterade slaget.

Det senaste numret når många prenumeranter under dagen och du som inte prenumererar kan köpa det som lösnummer i Rötterbokhandeln. Du hittar det här.

Här kan du läsa mer om våra prenumerationsalternativ


Kommer snart: Tips och knep för din släktforskning

aldringsvardHäftet Tips och knep för din släktforskning släpps i Rötterbokhandeln under nästa vecka.
Är du ny prenumerant eller funderar du på att börja prenumerera? 

Snart släpps samlingsvolymen Tips och knep för din släktforskning med utvalda artiklar från magasinet Släkthistoriskt Forum från åren 2016-2022.

Häftet innehåller artiklar om texttydning, dna-släktforskning, gamla porträtt och mängder av exempel på spännande källor och användbara databaser. Det fungerar som en handbok för nya och mer erfarna släktforskare som vill komma sina anfäder och anmödrar riktigt nära inpå livet. 

Det kommer att säljas searat och i ett riktigt prisvärt julklappspaket för nya prenumeranter. Håll utkik här på Rötter under nästa vecka!

pynt



Annonser