solvesborg slaktforskareNils-Erik Johansson och Britt-Inger Gustavsson tog emot sitt pris av Borgmästare Arne Bogren. Foto: Sölvesborgs kommun
Sölvesborgs Släktforskarförening är i år mottagaren av Sölvesborgs kommuns kulturpris, med en prissumma på 20 000 kronor.

Sölvesborgs kulturpris, som har delats ut sedan 1965, går i år till Sölvesborgs Släktforskarförening. Föreningens ordförande, Nils-Erik Johansson, är överväldigad av den positiva uppmärksamheten.

– Det var en stor glädje. Jag har fått så många hälsningar från alla möjliga håll och alla de lokala tidningarna har skrivit om oss, säger han.

Nils-Erik Johansson var med om att starta föreningen 2007. Då var han stamkund på biblioteket, eftersom det var där man fick tillgång till de databaser för släktforskning som fanns tillgängliga då. En engagerad bibliotekarie undrade om han inte ville komma och hjälpa övriga besökare med sin släktforskning på biblioteket.

– Släktforskningshjälpen blev snart så populär att vi blev tvungna att hitta egna lokaler, det blev alldeles för högljutt på biblioteket. Men den goda relationen med biblioteket har fortsatt sedan dess, berättar han.

Uppskattad av Sölvesborgarna

I motiveringen står bland annat att läsa att föreningen med stort engagemang och under många år delat med sig av sin erfarenhet och kunskap till Sölvesborgarna. Genom intressanta och uppskattade föreläsningar, studiebesök och öppet hus har föreningen hjälpt, stöttat och inspirerat.

Vad prissumman på 20 000 kronor ska gå till är ännu inte bestämt.

– Men vi ska träffas i kväll och då kommer det kanske några förslag, säger Nils-Erik Johansson. 

Sölvesborgs släktforskarförening

Sölvesborgs släktforskarförening har funnits sedan 2007 och har sedan start anordnat föreläsningar, gjort studiebesök i olika arkiv och erbjudit medlemmar och nyfiken allmänhet hjälp med sin släktforskning.

Föreningen anordnar släktforskarkvällar på onsdagar kl. 17-19, i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Norra Bryggerigatan 1 (Gamla Skofabriken).

Läs mer på Sölvesborgs Släktforskarförenings webbplats

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser