Genjagarna 2022Programmets släktforskarteam från vänster: Anna Edin, Jeanette Sahlholm, Fredrik Mejster, Stina Loo, Peter Sjölund, Ingeborg Arvastsson och Tina Windh. Foto: Janne Danielsson/SVT
I SVT:s nya programserie Genjägarna hjälper några av Sveriges vassaste dna-släktforskare människor att få svar på olösta familjegåtor. Nu får vi veta mer om programmet, som har premiär nu på söndag, på fars dag.

Genjägarna vill ge pusselbitarna som saknas i deltagarnas historia, och möjligheten att knyta band med tidigare okända familjemedlemmar. Släktingar de sökt och längtat efter under lång tid, kanske hela livet.

I ett pressmeddelande som publicerades i helgen får vi nu veta mer om programmet och genjägarteamet.

Fyra avsnitt, fyra okända pappor

När SVT efterlyste personer som ville ha hjälp att ta reda på mer om sitt ursprung kom hundratals ansökningar in, och efter audition handplockades fyra deltagare. Först ut är Delise Alteskjaer, 35, från Lysekil. I hela sitt liv har hon velat hitta sin pappa. Det enda hon vet är att hennes föräldrar ska ha träffats på en muckarfest i Lysekil. Ett dna-test blir startskottet för Genjägarnas jakt.

I det andra avsnittet (20 nov) möter vi Björn Engström, 48, från Nynäshamn. Björns mamma var narkoman och dog ung. Nu vill Björn veta om hans okända pappa lever eller gick samma öde till mötes.

Anna Pettersson, 34, från Falkenberg medverkar i avsnitt tre (11 dec) Hon kom till med hjälp av en spermadonator och har laglig rätt att få veta hans identitet. Men sjukvården har tappat bort uppgifterna och nu ger Anna Genjägarna uppdraget att spåra upp honom.

I avsnitt fyra (18 dec) följer vi Syrené Olsson, 47, från Uddevalla. Under sin uppväxt har hon fått höra många historier om vem som är hennes pappa. Nu vill hon ta reda på sanningen.

Mer om genjägarteamet

Släktforskarna och dna-spårarna som hjälper deltagarna att få svar i programmet är ett erfaret team. Några är även involverade i serien Allt för Sverige och flera är aktiva skribenter, föreläsare och forskare i olika släktforskningssammanhang.

Den som håller samman teamet är Peter Sjölund. Han är numera sveriges utan tvekan mest kända släktforskare som sedan han för ett par år kom med lösningen på ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall har synts i populära tv-program, varit sommarpratare i Sveriges Radio och blivit utnämnd till hedersdoktor vid Mittuniversitetet. Han har under tiden fortsatt att skriva böcker och hans senaste bok, ”Genombrottet”, som han skrivit tillsammans med Anna Bodin, ska snart bli tv-serie.

Peter är född i Kramfors och numera bosatt i Åm inte långt från Härnösand.

Så här presenterar SVT teamets övriga deltagare:

Gävlefödde Fredrik Mejster började släktforska vid 16 års ålder, på jakt efter sin farfars morbror som emigrerat till USA och blivit chefselektriker vid Pearl Harbor. Fredrik är egentligen utbildad jurist men började redan under utbildningen i stället arbeta med research för tv, främst för Allt för Sverige.

Under en period arbetade han även som arkivarie vid Uppsala stadsarkiv men är sedan 2021 registrator i Uppsala kommun där han också är bosatt. Fredrik är en flitig skribent i bland annat tidningen Släkthistoria, föreläser inom släktforskning och utför olika typer av släktforskningsuppdrag för privatpersoner och företag. I Genjägarna är han både en del av genjägarteamet och redaktionen.

Jeanette Sahlholm är butikschefen som via intresset för släktforskning sadlade om till arkivarie och senare registrator inom kyrkan. Hon är född och uppvuxen utanför Uppsala där hon fortfarande bor. När hennes pappa hastigt gick bort 2011 bestämde hon sig för att slutföra det släktforskningsarbete som han hade påbörjat, och sen var hon fast.

Dna-släktforskning började hon med efter att hennes man tagit ett test "på skoj" med resultat att den man som han trott var hans pappa inte var det. När hon till slut kunde knäcka gåtan visade det sig att även makens pappa hade en annan biologisk pappa än vad som stod i födelseboken. Då löste hon även vem farfadern var, men även hans far visade sig var okänd.

Stina Loo är släktforskare, krönikör och tidigare medarbetare på tidningen Släkthistoria. Till vardags arbetar hon numera som utbildningsadministratör vid Lunds universitet. Språk är viktigt för henne, och en kvarleva från tidigare arbete som översättare är att hon fortfarande ser sig som en riktig språkpolis.

Stinas särskilda forskningsintresse vid sidan av dna är att rekonstruera uppbrunna kyrkböcker och att läsa och skriva om dövhistoria. Hon bor utanför Lund tillsammans med sin familj.

Anna Edin är baserad i Sundsvall där hon verkar som konstnär och släktforskare, med särskilt fokus på dna-släktforskning och att måla skräddarsydda släktträd i akvarell. 
En lyckad kväll för Anna är en kväll i kyrkböcker och arkiv för att med tålmodighet och nyfikenhet systematiskt räkna ut hur dna-spår passar ihop. 

Målet och glädjen med jobbet är för Anna att den som söker sina borttappade rötter äntligen kan få veta sitt ursprung och därmed få ro.

Tina Windh har släktforskat traditionellt med kyrkböcker sedan 2015. När hon senare själv tog ett dna-test blev hon biten av den disciplinen. Sedan dess har hon sett till så att många i den egna släkten har dna-testat sig, men även bett personer på längre avstånd om hjälp med test. Allt för att kunna lösa gåtor och/eller bekräfta ytterligare linjer i sin forskning.

Tina brinner för att hjälpa människor att få svar på vem som var deras pappa, farfar eller morfar. En dröm för henne är att hjälpa polisen lösa kalla fall och ge brottsoffers familjer ett avslut. Till vardags är Tina larmoperatör i Malmö där hon också bor.

Ingeborg Arvastsson är egenföretagare efter att under många år ha arbetat inom LSS-vården. Hon började släktforska redan i mellanstadiet men lade det senare på hyllan några år. När hon väl kom igång igen kunde hon inte sluta. Ingeborg söker gärna efter pappor via dna men gör också historisk research.

Hon menar att alla har rätt till vetskap om sin bakgrund och fascineras av arkivrikedomen och att man kan följa den ”lilla människan” – även om hen vid första anblicken inte lämnat så många spår efter sig. Ingeborg bor med sin familj i en gammal smedja i Oviken utanför Östersund.

Programmet har sin premiär söndag 13 november kl 20:00 i SVT1 och kl 02:00 på SVT Play – då också samtliga avsnitt publiceras.

OBS! Sändningarna i SVT1 gör uppehåll i ca 2 veckor under fotbolls-VM i månadsskiftet varför avsnitt 3 och 4 sänds 11 och 18 december.

Se trailern här

Annonser